середа , 24.04.2024

Як магазини дурять покупців у “чорну п’ятницю”

23 листопада в Україні та світі пройдуть масові розпродажі “чорної п’ятниці”. Водночас не всі магазини готові реально знижувати ціни.

Дехто пропонує штучні знижки, щоб привернути увагу покупців.

Бувають випадки, коли напередодні розпродажів торгові мережі підвищують ціни на товари. Те, що вчора коштувало 100 грн, сьогодні продають за 130 грн.

У “чорну п’ятницю” ціни знижують. Якщо покупець не звертав увагу на ціну товару за місяць-тиждень до розпродажів, він не дізнається про шахрайство, пише РБК-Україна.

Інколи магазини заманюють хорошою пропозицією. Наприклад, за знижками пропонують купити зимову куртку для дитини. Коли покупець приходить до магазину, виявляється, що акційний товар вже розкупили.

Таким чином, продавець пропонує аналогічні, але дорожчі товари. Як правило, той, хто психологічно налаштувався на покупку, обов’язково зробить її.

Великі компанії часто пропонують зробити попереднє замовлення товару за зниженою ціною. За це беруть передоплату. В основному це 10-15% від вартості товару. Водночас є ризик не отримати товар після оплати частини його вартості.

Інколи важливу інформацію про доставку, обмін, гарантії, терміни акції або знижки пишуть дрібним шрифтом. Розраховують на неуважність покупців. Тому перед купівлею потрібно уважно читати правила та умови магазину, де купуєте товар.

У “чорну п’ятницю” інтернет-шахраї можуть надсилати листи з вигідними пропозиціями на пошту чи повідомлення на телефон. Крім того, створювати сайти з “найнижчими цінами”. Так можна отримати вірус, який вкраде ваші паролі та дані платіжних карт. Або зателефонувати за вигідною пропозицією, де вхідні дзвінки коштують 100 грн за хв.