п’ятниця , 26.04.2024

У центрі Івано-Франківська реконструктори відтворили події Листопадового зриву

31 жовтня в Івано-Франківську, на площі Ринок біля міської Ратуші, відбулося театралізоване дійство «Військово-історична реконструкція Листопадового зриву, відтворення бою між вояками Галицької Армії та польськими гарнізонами».

Поринути в атмосферу подій столітньої давнини, перейнятися настроями та духом українських патріотів змогли сотні містян і гостей обласного центру. Участь у заході також взяв заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк.

Реконструктори – учасники Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» з зі Львова – відтворили події перших днів листопада 2018 року в м. Львові, коли на українських землях Австро-угорської монархії була проголошена Українська Держава, а українські вояки зайняли Львівську ратушу та ряд стратегічних об’єктів.

Власне під час сьогоднішньої реконструкції актори продемонстрували вуличні бої між січовими стрільцями та польськими ополченцями, які захопили та утримували Львівську ратушу.

У нашому місті, колишньому Станіславові, як відомо, поляки не спромоглися підняти будь-який збройний виступ, тому тут українці спокійно проголосили свою державність і створили органи влади.

Достовірності реконструкції додали й використані під час дійства два автомобілі та гармата, повідомляють у прес-службі Івано-Франківської ОДА.