четвер , 28.03.2024

В бою на Луганщині загинули двоє бійців прикарпатської 10-ї бригади

Стали відомі імена військовослужбовців ЗСУ, які загинули внаслідок бойових дій 9 листопада.

Поблизу селища Кримське на Луганщині полягли солдати Іван Воробей та Євген Летюк із 10-ї гірсько-штурмової бригади.

Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу в прес-центрі штабу ООС у суботу розповів командир їхнього батальйону Володимир Бабанін.

У штабі ООС зазначили, що “окупанти намагаються відновити бойові дії в певних районах”.

“Так, учора таке намагання було відмічено в районі Бахмутської траси, де внаслідок обстрілів противника загинуло два військовослужбовці Об’єднаних сил”, – заявив представник прес-центру ОС Олексій Жуганов.

За даними штабу, під прикриттям вогню з гранатометів, великокаліберних кулеметів та мінометів 82-го калібру позиції українських захисників тут обстрілював снайпер. Як зазначив комбат Володимир Бабанін, “вчора, 9 листопада, 0 21:15, окупанти відкрили зосереджений вогонь зі стрілецької зброї по одному з опорних пунктів, що розташований впритул до Бахмутської траси. Командир роти, оцінивши тривалість та інтенсивність вогню, прийняв рішення на подавлення вогневих засобів противника.

Першими в бій вступили розрахунки чергових вогневих засобів, по яких згодом окупанти відкрили вогонь з автоматичних та станкових гранатометів”.

“За таких умов, мною було прийнято рішення на застосування вогневих засобів батальйону та з метою недопущення переходу противника до активних дій – висування на визначені мною рубежі резервів. Підрозділ, що вступив у бій, під прикриттям вогню був своєчасно посилений. За годину вогнева активність ворога була повністю подавлена. Активних дій окупантів не допущено”, – розповів про зіткнення майор Бабанін.

“На жаль, в ході бою, висуваючись до бойових позицій, зазнав смертельних поранень солдат Іван Васильович Воробей. Його бойовий побратим, солдат Євген Валерійович Летюк, намагався надати допомогу, кинувся перетягнути солдата до окопу, але також отримав смертельне поранення”, – сказав комбат. За його словами, маневр вогнем дозволив подавив вогонь противника, але врятувати життя двох героїв вже не вдалося. “Обоє військовослужбовців батальйону загинули як герої й навічно залишаться в наших серцях”, – додав командир.

“Від 23-ї години обстановка в районі виконання бойових завдань батальйону повністю контрольована. Передові позиції посилені, резерви, в тому числі й старшого начальника, готові до застосування”, – заявив Бабанін. Він наголосив, що “підрозділи батальйону виконують бойові завдання на позиціях уздовж Бахмутської траси і надійно утримують займані рубежі та опорні пункти. Особовий склад навчений та має бойовий досвід. Разом з тим (…) підрозділ вживає заходів щодо стабілізації ситуації й недопущення ескалації конфлікту в районі відповідальності.

Військовослужбовці батальйону повністю дотримуються мирних умов Мінських домовленостей та відкривають вогонь лише для відбиття наступу противника та збереження власного життя та здоров’я”. Натомість противник зі складу 4-ї мотострілецької бригади російсько-окупаційних військ, що на напрямку батальйону, неодноразово намагався спровокувати підрозділи ЗСУ на ведення вогню й інтенсивні дії. “Як правило, такі дії розпочинаються пізно ввечері, коли спостерігачі ОБСЄ завершують свою роботу та його виявлення стає ускладненим”, – сказав Бабанін.

Іван Воробей мав лише 19 років. Він народився 3 липня 1999 року в селі Дігтярівка, Новгород-Сіверський район Чернігівщини. Солдат, заступник командира бойової машини — навідник-оператор гірсько-штурмової роти 8 ОГШБ (в/ч А3029) 10 ОГШБр.

Євгенові Летюку був 21 рік. Він також солдат 8-го гірсько-штурмового батальйону “десятки”.

Загиблий на Луганщині, Летюк – сам зі Станично-Луганського району. На контракт у ЗСУ прийшов лише 29 липня 2018 року.