вівторок , 19.03.2024

У МОЗ назвали причину спалаху кору серед дітей на Івано-Франківщині

Причиною спалаху кору в Івано-Франківській області стало недотримання вимог щодо зберігання та введення вакцин.

Комісія МОЗ України з розслідування спалаху провела перевірку в селі Петранка Івано-Франківської області, де захворіли 53 дитини у віці від 5 до 13 років.

“З 53 дітей, хворих на кір, 43 проходять лікування в місцевій амбулаторії, а 10 були госпіталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні в стані середньої тяжкості для стаціонарного лікування. Станом на сьогодні, 8 дітей вже виписані зі стаціонару”, – повідомляють у МОЗ.

За висновком комісії причиною спалаху кору в селі Петранка на Івано-Франківщині стали:

  1. Наявність великої кількості дітей, що не були вакциновані в попередні роки і не були включені в план вакцинації, як це рекомендував зробити Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України;
  2. Відключення електроенергії ( “Центр первинної медичної допомоги” с. Петранка альтернативними джерелами електроенергії не забезпечений), що могло вплинути на якість вакцин, які зберігалися в холодильниках закладу;
  3. Порушення правил проведення профілактичних щеплень медичними працівниками і техніки введення імунобіологічних препаратів.

Також комісія зафіксувала неналежне ведення медичної документації. Відсутність окремих медичних документів, таких, як “інформовану згоду на щеплення” від батьків, ставить під сумнів сам факт проведення щеплення для всіх дітей, хворих на кір.

“У медичних даних трьох дітей взагалі немає відміток про щеплення проти кору, четверо дітей вакциновані з порушенням тимчасових вимог до щеплень (вони отримали одну з двох необхідних для захисту доз вакцини), а інформація про вакцинацію 46 дітей у календарі щеплень є неповною. У більшості цих випадків немає документа про згоду батьків на щеплення”, – додають у МОЗ.

За результатами перевірки, МОЗ України зобов’язало Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА терміново вжити заходів для усунення недоліків.