п’ятниця , 19.04.2024

У Калуші міська рада не дала дозволу на реформування комунальної газети

Калуська міська рада не надала дозвіл на реформування комунальної газети «Дзвони Підгір’я».

Ті газети, щодо яких засновник не прийме рішення про роздержавлення, з 1 січня 2019 року виключаються з реєстру і припиняють своє існування, пишуть Вікна.

Депутат Ігор Хемич звернувся до міського голови: рішення по керівнику треба було приймати давним-давно:

«Це було у вашій силі. Тоді ми зберегли б і газету, і колектив. Але ви нічого не зробили. Час втрачено. Тому при підборі керівників не тримайте тих, кого треба замінити».

На це міський голова Ігор Матвійчук відповів: з моменту прийняття рішення колективом про роздержавлення, міняти нічого не міг. Ігор Матвійчук став міським головою наприкінці 2015 року, а рішення про роздержавлення колектив прийняв у лютому 2016 року. Тож, часу на кадрові рішення було мало, але він все ж був.

Частина депутатів, навпаки, висловилися за роздержавлення «Дзвонів Підгір’я». Зокрема, голова бюджетної комісії Юрій Тимків не бачить потреби затягувати час і підтримав проект рішення:

«Ми відповідальні за тих, кого створили. Чим довше тягнеш час, тим більшими є борги. Якщо ми виходимо з засновників, треба 370 тис. гривень, щоб розрахуватися з кредиторами. Ми повинні з матеріально-відповідальною особою працювати в правовому полі і звертатися в правоохоронні органи. Людина буде компенсувати завдані збитки. Без суду людина не винна і шкода не встановлена».
Знищення ж газети, за його словами, залишиться на совісті кожного.

Петро Білінський теж не бачить підстав для відмови у роздержавленні. Закликав голосувати за проект рішення і Олег Нижник. Народний депутат України двох скликань Євген Гірник звернувся до міської ради, щоб та не поспішала.

За його словами, стоїть питання про долю газети — одного з перших демократичних видань. Газета має історію і болюче, якби вона просто зникла. Він запропонував: юристи готують позви до суду на підставі аудиту, а рішення міська рада прийме пізніше. Часу до 1 січня ще є.

Питання поставили на голосування. Калуська міська рада не підтримала проект рішення. Це означає, що з 1 січня газета припиняє своєї існування. Утім, не виключено, що депутати спробують ще раз розглянути питання про роздержавлення на сесії в жовтні.