п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті освятили капличку на місці, де базувалася старшинська школа УПА

Нещодавно відбулося освячення каплички на горі Стовба, що поблизу с. Суходіл. Її споруджено на місці, де у 1943 році базувалася старшинська школа УНС «Трембіта».

У заході взяли участь представники Братства ОУН –УПА, жителі с. Суходіл, а також небайдужі патріоти з різних сіл Рожнятівщини.

Головний військовий капелан Івано-Франківської Єпархії УПЦКП о. Іван Креховецький, о. Роман Мазур УГКЦ, о. Юрій Стасюк УПЦКП здійснили чин освячення новозбудованої каплиці.

Історична довідка

Організаційно сотня «Трембіта» входила до куреня УНС «Тигри» під командою Степана Фрасуляка (Хмеля). На початку вересня 1943 р. вона складалась із 127 чоловік: сотенного, бунчужного, трьох чот по 36 чоловік, трьох чотових, кухаря, лікаря з двома санітарами, дев’ятьох зв’язкових-розвідників.

Практично всі юнаки, що проходили тут вишкіл, були уродженцями Тернопільщини і Львівщини, за винятком кількох місцевих розвідників. Були також уродженці східної України і Кубані.

Вишкіл тривав тут з 24 серпня до 1 листопада 1943 р. На вершині гори є розлога полонина, де майбутні вояки щодня займались вправами, а проживали вони у таборі неподалік, який складався з трьох житлових куренів, кухні з невеликим льохом та імпровізованого санітарного пункту.

Наприкінці вересня повстанці прийняли бій з переважаючими німецькими силами, у результаті якого велика кількість вояків з ворожої сторони загинула. 1 листопада 1943 р. тут же, на вершині Стовби, сотня «Трембіта» і «Сіроманці» складали присягу на вірність українському народові, після чого вирушили на Яворівщину, а далі на Волинь, Поділля і Закерзоння.