четвер , 28.03.2024

КВУ пропонує збільшити заставу для кандидатів у президенти до 10 мільйонів гривень

Комітет виборців України закликав парламент внести зміни до законодавства про вибори Президента і збільшити у чотири рази грошову заставу для кандидатів в президенти – до 10 млн грн.

Про це йдеться в повідомленні КВУ у Facebook.

“Ми пропонуємо підвищити грошову заставу вчетверо – з 2,5 до 10 млн грн з тим, щоб поставити певні перешкоди для кандидатів, які сприймають вибори як певний комічний жанр або сприймають вибори просто як захист від переслідувань. Але натомість потрібно, щоб застава поверталася не лише двом учасникам другого туру, а для тих кандидатів, які отримали більше, ніж 5-7% голосів. На моє переконання, така зміна могла б якісно покращити виборчий процес”, – сказав Кошель.

Він також висловив переконання, що треба обмежити політичну рекламу.

Згідно із повідомленням прес-служби КВУ, традиційно партії та кандидати витрачають на рекламу 70-80% усіх коштів з виборчих фондів, тож вирішення питання політичної реклами дозволило б суттєво зменшити вартість виборів та сприяло б рівності кандидатів у президенти.

У КВУ також висловилися за підвищення прозорості виборчих коштів – наприклад, шляхом запровадження механізму своєчасного звітування кандидатів у режимі онлайн; при чому ЦВК та НАЗК мають більш активно працювати в напрямку перевірки надходжень та витрат із виборчих фондів кандидатів.

Підкреслюють необхідність встановлення верхньої межі кількості членів окружних та дільничних комісіх, як у законах про вибори нардепів та про місцеві вибори.

У Комітеті виборців переконані, що треба посилити роль дебатів між кандидатами, – наприклад, зробити відмову кандидата від участі у дебатах підставою для винесення попередження зі сторони Центрвиборчкому.

Нагадаємо, згідно із діючим законодавством грошова застава вноситься партією, яка висунула кандидата на пост президента України, або кандидатом на пост президента України у розмірі 2,5 млн грн.

При цьому вона повертається, якщо відповідного кандидата визнано обраним президентом або включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування. В інших випадках грошова застава не повертається і перераховується до Державного бюджету України.