четвер , 28.03.2024

За 7000 доларів хабара посадовець екоінспекції отримав скромний штраф

25 тис. гривень штрафу дав Долинський районний суд посадовцю Держекоінспекції у Франківській області, спійманому у травні на хабарі у 7 тисяч доларів.

У таку суму чоловік оцінював не проведення перевірки та невнесення в акт перевірки можливих виявлених порушень.

Про це йдеться у вироку Долинського районного суду від 24 вересня.

Фігурант справи – начальник відділу екологічного контролю природно – заповідного фонду, рослинного і тваринного світу – старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Віктор Дмитрук. Чоловік наразі — відсторонений від посади.

Розжитись кругленькою сумую посадовець надумав у травні, запропонувавши лісничомуСукільського лісництва вирішити питання про непроведення перевірки і невиявлення порушень на території Сукільського лісництва ДП «Болехівське лісове господарство».

Зокрема вплинути на інспекторів, які мали проводити планову перевірку у лісництві, і які якраз були в його підпорядкуванні. Свою “допомогу” оцінив у 7 тисяч доларів (згідно з курсом НБУ 183045, 80 грн). Гроші отримав 29 травня, через посередника, у власному авто. Тоді ж його затримали правоохоронці.

Такими чином вчинив, як йдеться матеріалах справи, кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 369-2 КК України “Зловживання впливом”.

У суді чоловік вину визнав, розкаявся, обставин справи не оспорював. Доказів, які ніким не оспорювались, суд не досліджував. Врешті, він прийшов до висновку, що вина посадовця- доведена. Тож визнав винуватим у зловживанні впливом і присудив 25 тис. 500 грн. Штрафу (1500 неоподаткованих мінімумів).

Поки що вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення. До набуття вироком сили посадовцю залишили запобіжний захід у вигляді застави в сумі 264 тис. 300 грн.

Речовий доказ — отриманих у травні 7 тисяч доларів — суд сказав повернути в Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Ольга КРАВЕЦЬ

Читайте також:
Чиновник з Прикарпаття попався на хабарі у розмірі 7000 доларів