четвер , 28.03.2024

Гуцульська коляда може бути внесеною в реєстр ЮНЕСКО

Відбулася зустріч завідувача фольклорного відділу ОНМЦ КТ Прикарпаття Стефанії Капустинської із носіями народної традиції, а саме гуцульської коляди, та працівниками відділу культури і мистецтв Верховинської РДА.

Захід присвятили збереженню нематеріальної  і культурної спадщини українців. Зокрема,  працівники культури та колядники району обговорювали можливості внесення обряду гуцульської коляди до національного реєстру  об’єктів нематеріальної культурної спадщини, а після виконання умов  – подання до реєстру ЮНЕСКО, адже за попереднім аналізом, цей обряд відповідає всім вимогам об’єктів  нематеріальної культурної спадщини, який веде ЮНЕСКО. Також на зустрічі було окреслено основні напрями підготовчої роботи.

Варто відзначити, що всі присутні одностайно відзначили важливість і потрібність такого кроку для збереження автентичної гуцульської культури.

У зустрічі також взяли участь заступник голови РДА Світлана Уршеджук та в.о. начальника відділу культури і мистецтв Оксана Коломийчук,  які пообіцяли сприяти належному втіленню ідеї.