п’ятниця , 29.03.2024

Вдвічі більше українців тепер платять податки в Польщі

Згідно з останніми даними Інституту соціального страхування за II квартал цього року, більш 403 тисяч українців платять внески в Польщі за соціальне страхування.

Це на 49% більше, ніж за аналогічний період минулого року. На думку експертів служби персоналу, це все завдяки введенню нового типу дозволу на сезонні роботи, повідомляє “Польща Сьогодні”.

Саме через це видача фіктивних заяв була обмежена, і все більше і більше українців працюють на законних підставах в Польщі.

Саме завдяки сезонним дозволами на роботу, настільки збільшилася кількість українців, які вважають за краще працювати офіційно і віддавати частину доходу в управління соціального страхування. Тепер є докладні дані про те, скільки іноземців фактично влаштувалися на роботу на підставі виданих освядчень. Це дуже важливо. Набагато скоротилася також видача фіктивних запитів, тому що тепер роботодавці зобов’язані інформувати про нових співробітників.

Дані Інституту соціального страхування показують, що вже 541 тис. Іноземців в Польщі платять внески в соціальне страхування. Цілих 403 000 з них – українці, які становлять 74%. від всіх платників. Друга група – білоруси, причому в Інституті соціального страхування майже 30 000 з них – застраховані.

Як показують дані Міністерства у справах сім’ї, праці і соціальної політики в першій половині цього року, декларація про видачу тимчасових дозволів на роботу громадянам України складає 692 тисячі. – на 23% менше, ніж за той же період 2017 року. Однак слід також розглянути питання про новий тип дозволу, з яких 154 000 заявок від українців. У той час число українців, які мають легальну роботу в Польщі, збільшилася до 846 тис., А спад зайнятості в рік склав всього 6,5%.

Дозволи на сезонні роботи

З 1 січня 2018 року роботодавці можуть подати заявку на отримання нового виду дозволу на сезонні роботи, яке дозволяє іноземцям працювати на законних підставах в Польщі протягом дев’яти місяців. Цей дозвіл викликає значний інтерес. У першій половині 2018 року біля 158 тис. Документів з проханням отримати дозвіл працювати на 9 міс, були зареєстровані в повітових ужендах працї.