четвер , 28.03.2024

Іванофранківців закликають стати «онуками» самотніх стареньких людей

В Івано-Франківську стартував проект STAY, спрямований на підтримку жителів геріатричного пансіонату.

«На сьогодні в нашому закладі проживає 180 підопічних. Це одинокі люди, які потребують стороннього догляду, а також інваліди, які по віку уже вийшли з дитячих інтернатів і потрапили до нас. Ми прикладаємо усіх зусиль для того, аби це була вільна територія, щоб сюди приходили мешканці міста, волонтери, активісти.

Адже у людей, які живуть тут, брак спілкування, їм дуже потрібно, аби до них хтось приходив і вони відчували, що не самотні», – каже керівник Івано-Франківського геріатричного пансіонату Віталій Яворський.

Ініціатор проекту STAY (від слова «залишатися») – керівник благодійної організації «Платформа соціальних інновацій «Трансформація», багатодітна мама, громадська діячка Ілона Мурзова розповідає: «Ми третій рік опікуємося геріатричним пансіонатом: зняли соціальну рекламу, зробили фотовиставку портретів мешканців. Але того результату, на який ми очікували, не було.

Ми хочемо, аби мешканці міста змогли обрати для себе дідуся або бабусю, стати для конкретної людини «онуком на годину», підтримувати стареньких, зустрічатися з ними щотижня, спільно читати, спілкуватися, вислуховувати, ходити на прогулянки…

Свого часу ми впроваджували проект «Наставництво» для сиріт Прикарпаття. І виникла думка цей шаблон перенести на геріатричний пансіонат».

Стартував проект STAY із роботи професійних фотографів-волонтерів, які влаштували для жителів геріатричного пансіонату фотосесію. Далі про кожного підопічного пансіонату буде написана невеличка історія його життя. Ці фото та історії можна буде побачити в групі проекту в мережі Фейсбук і таким чином обрати для себе дідуся або бабусю.

У майбутньому організатори проекту хочуть побудувати алгоритм опіки над самотніми людьми похилого віку, який працюватиме і в інших містах країни.