п’ятниця , 29.03.2024

У Франківську запрацював Прикарпатський центр ядерної медицини

В Івано-Франківську  відбулося відкриття Прикарпатського центру ядерної медицини «Євроклінік».

Даний медичний центр оснащено сучасним однофотонним емісійним комп’ютерним томографом фірми General Electric, США, що дозволяє проводити радіоізотопні дослідження практично всіх органів і систем людини.

Директор «Євроклінік» Андрій Белегай наголосив, що даний заклад перший в західному регіоні України, а вартість діагностики дешевша, аніж в столичних приватних закладах. Середня ціна такого обстеження коштуватиме пацієнту 3 тисячі гривень.

«Ми впроваджуємо традиції ядерної медицини. Працюємо на унікальному апараті. Ми говоримо тільки про діагностику і оскільки центр приватний, то послуга буде платною. Проте буде певний перелік людей, які зможуть отримати діагностику безкоштовно. Наразі це питання узгоджується», – додав керівник центру.

Такому відкриттю радіє і головний лікар Прикарпатського онкологічного диспансеру Володимир Романчук. За його словами відрадно, що з’явився такий центр з цінним обладнанням, адже таких апаратів в Україні є небагато.

«Цей апарат дозволить розпізнати проблеми зі здоров’ям на ранніх термінах, навіть перш ніж проявляються симптоми. Крім того, центр дозволить діаностувати не тільки онкологічні захворювання, а й проблеми із серцем, ендокринною системою та травматології. До сьогодні на радіоізотопну діагностику ми відправляли пацієнтів у Львів. Тому маю надію, що ми налагодимо співпрацю з центром», – зазначив головний лікар.

Фахівці пояснюють, що однофотонна емісійна комп’ютерна томографія (SPECT) – це сучасний метод радіоізотопної діагностики, який використовується для оцінки функціонування та патологічних змін різних органів і тканин.

Такі методи діагностики, як рентгенографія, УСГ, КТ або МРТ орієнтовані на виявлення структурних змін в тканинах людського організму, і не завжди дозволяють розпізнати захворювання на ранніх стадіях, коли відхилення проявилися на рівні біохімічних змін в тканинах. В цей час приходить на допомогу однофотонна емісійна комп’ютерна томографія, яку тому й називають молекулярної діагностикою.

Вигідною відмінністю однофотонної емісійної комп’ютерної томографії від інших методів діагностики є розпізнавання патологічного процесу на ранніх стадіях захворювання, тобто до того моменту, як хвороба встигла себе проявити.

У більшості випадків однофотонна емісійна комп’ютерна томографія не вимагає спеціальної підготовки, а протипоказанням до проведення обстеження є тільки вагітність. Радіофармпрепарат, який вводиться при дослідженні, як правило, не викликає ніяких побічних ефектів, а променеве навантаження при сцинтиграфії не перевищує рентгенографічні дослідження.

Однофотонна емісійна комп’ютерна томографія проводиться за сучасними протоколами і клінічним рекомендаціям Європейського товариства ядерної медицини (EANM) і Товариства ядерної медицини та молекулярної візуалізації (SNMMI).

У кров пацієнта вводиться невелика кількість речовини з радіоактивною міткою, яка накопичується в пошкоджених або здорових тканинах. Накопичення реєструється спеціальним чутливим приладом – гамма-камерою. Гамма-камера створює «фотографічне» зображення органів людини, які накопичили введений препарат, що може відображатися в 3D режимі.

Введена речовина є практично безпечною для пацієнта, не викликає алергічні реакції і швидко виводиться з організму після дослідження, що забезпечує мінімальне променеве навантаження. Процедура сканування кісток скелету і інших органів протікає безболісно та комфортно.

Сама процедура від введення радіофармпрепарату до початку дослідження займає від 30 хвилин до 3 годин, в залежності від виду обстеження. Це необхідно для того, щоб введена речовинарозподілилася в тілі людини. Дослідження аналізують кваліфіковані фахівці, лікарі радіонуклідної діагностики, які працюють з кожним пацієнтом індивідуально.

Можна обстежити практично будь-який орган, кістки скелету, причому зробити обстеження можна декількома способами.

При чітко поставленому діагностичному завданні і безперервності зворотного зв’язку між лікарем радіонуклідної діагностики і лікарями клінічних відділень, можливості однофотонної емісійної комп’ютерної томографії практично безмежні, а допомога в постановці складних діагнозів – неоціненна, при цьому ціна обстеження доступна для кожного пацієнта.