четвер , 28.03.2024

На Івано-Франківщині депутат взяв хабар у розмірі 1,5 мільйона гривень і втік від поліції (ФОТО)

Операція із затримання депутата Городенківської міської ради та його спільника закінчилася провалом.

Депутат однієї із міських рад та колишній працівник правоохоронного органу налагодили корупційну схему вирішення земельних питань.

Наразі обидва підозрювані переховуються від слідства та оголошені у розшук, повідомляють у департаменті захисту економіки Національної поліції України.

Працівники Управлінням захисту економіки в Івано-Франківській області задокументовано групу осіб, які налагодили схему систематичного вимагання та одержання неправомірної вигоди від юридичних та фізичних осіб за виділення чи надання в оренду земельних ділянок.

Під час проведення процесуальних заходів було встановлено причетність до даного злочину депутата однієї із міських рад та колишнього працівника правоохоронного органу (Мова йде про Ярослава Парфенюка – депутата Городенківської міської ради від Радикальної партії. Посередником виявився Ігор Гончарук – ред.).

За вирішення земельного питання на користь комерційної структури вказані особи вимагали від її представника 50 тисяч євро неправомірної вигоди.

А саме, за винесення на розгляд сесії міської ради питання та у подальшому прийняття рішення про надання в оренду земельної ділянки для під будівництво заводу по переробці відходів.

Однак у фігурантів була умова – кошти представник комерційної структури повинен залишити у заздалегідь обумовленому місці. Щоб убезпечити себе від викриття правоохоронцями, депутат залучив до злочинної схеми посередника, колишнього працівника правоохоронного органу.

Після вирішення погоджувальної процедури виділення земельної ділянки, останній повинен був забрати 1,5 млн.грн. хабара та розподілити між усіма учасниками «схеми».

Оперативники Управління захисту економіки в Івано-Франківській області, слідчі обласної поліції за процесуального керівництва прокуратури Івано-Франківської області за участю КОРД провели заходи по затриманню фігуранта. Останній, зрозумівши, що викритий правоохоронцями, здійснив спробу наїзду на поліцейських та втік з місця події.

Під час втечі останній «скинув» кошти у придорожню лісосмугу. Під час огляду пакунку з грошима, правоохоронці виявили відсутність 106 тисяч гривень від загальної суми неправомірної вигоди.

Даний факт дає підстави вважати, що посередник  залишив цю суму собі для подальшої можливості переховуватися від правоохоронних органів.Водночас у приміщенні міської ради було виявлено та вилучено речові докази, які підтверджують злочинну діяльність фігурантів.

На даний час триває проведення слідчих дій та заходи по встановленню місця знаходження фігурантів, які на даний час переховується від слідства. Правопорушникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України та судом оголошено у розшук.

Громадяни, які володіють інформацією щодо місце знаходження зображених на фото осіб, просимо звертатися до Управління захисту економіки в Івано-Франківській області Національної поліції за телефонами: +38 (098) 296-98-09 або +38 (068) 489-15-48.