четвер , 28.03.2024

Благовіщенська церква у Коломиї стане пам’яткою ЮНЕСКО

Уродженець Прикарпаття Андрій Іванчук пообіцяв, що докладе максимум зусиль, щоб Благовіщенська церква у Коломиї потрапила до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Коломия  має унікальну церкву, найстарішу, напевне, в області. Вона є пам’яткою архітектури Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але, за статутними документами ЮНЕСКО, така пам’ятка повинна бути занесена до каталогу. Церква збудована без жодного цвяха, вона повністю дерев’яна і це її родзинка», – зазначив Андрій Іванчук.

Отець Андрій Танасійчук, який є настоятелем храму каже: «Відколи церква відкрита цілий день, приїжджають і німці, й австрійці, і французи, молодь приїжджає і кажуть:

«На всіх картах вказана ваша церква, що вона є дерев’яна, бо ми маємо побудовані з цегли, з каміння, але з дерева не бачили ніколи…».  Тож ми хочемо, щоб вона була ще кращою.

Наше покоління, яке зараз тут росте, щоб воно теж залишило після себе хороший знак. Ми ввійшли в історію, ми зараз творимо історію і зобов’язані передати її наступним поколінням. Потрібно дійсно докласти багато матеріальних зусиль. Добре, що є люди, котрі це готові зробити. Важливо, щоб не тільки була церква як матеріальна будівля, гарно збережена, а так само, щоб вона була намолена. А це є найдавніша будівля в Коломиї», – переконаний отець.

«На жаль, коли приїжджали фахівці, вони звернули увагу, що під час ремонтних робіт використовували сучасні матеріали, що не дало їй можливість потрапити до каталогу.  Ми зараз думаємо, як це виправити. У Коломиї є дуже гарні зодчі, які знають давні гуцульські будівельні прийоми. Ми хочемо їх попросити, щоб вони привели її до тієї автентичності, тобто реконструювали для досягнення первісного стану.

Розпочнемо найближчим часом, ми повинні максимально докласти зусиль і  зробити так, щоб церква потрапила до ЮНЕСКО. Це  буде найкращий подарунок для нас усіх. У Коломиї буде пам’ятка ЮНЕСКО, і це буде зовсім інший статус, зовсім інша туристична реклама для нашого міста. Це буде нова візитівка нашої писанкової Коломиї», – сказав Андрій Іванчук.

Церква Благовіщення збудована 1587 року. Храм належить до пам’яток архітектури національного значення області і є одним з найкращих зразків гуцульського сакрального будівництва.

Храм Благовіщення у Коломиї унікальний і тим, що у ньому були образи, які намалював відомий український художник ХІХ ст. Теофіл Копистинський, а також церковні стародруки, що поруч  є дзвіниця з 1578 р., символічна стрілецька могила та давній коломийський цвинтар.