субота , 20.04.2024

ДТП з “євробляхою”: названі два способи отримати компенсацію

Навіть якщо винуватець аварії тікає з місця події – вихід є

Зростання в Україні числа автомобілів на єврономерах і, як наслідок, збільшення кількості ДТП за участю машин на “євробляхах”, викликають резонне питання – як отримати матеріальну компенсацію за таку аварію.

У питанні розбиралися к.ю.н., директор АБ “Дроздова і партнери” Олена Дроздова і адвокат Лілія Ткачук.

У випадку з “євробляхами” ситуація ускладнюється тим, що вони зареєстровані закордоном. І існують два варіанти рішення – в залежності від того, є поліс іноземної страхової компанії чи ні.

Навіть в разі, якщо винуватець ДТП тікає з місця події – варто проявити максимальну пильність і зафіксувати якомога більше деталей: марку і модель авто, реєстраційний номер, особливі прикмети транспортного засобу і водія.

Надалі можна спробувати перевірити через сайт Моторного (транспортного) страхового бюро України наявність карти “зеленого поліса” у власника авто, і встановити, чи застраховане воно за кордоном.

При цьому потрібно враховува титериторію дії “зеленого поліса” авто-іноземця, а також його дійсність (він повинен бути дійсним на день ДТП).

МТСБУ зі свого фонду в такому разі може здійснити відшкодування вам витрат, понесених у зв’язку з ДТП, проте тільки за наявності відповідних підтверджуючих розмірів витрат документів (чеки та виписки з автосервісів).

Якщо поліса немає – необхідно звернутися в МТСБУ із заявою про отримання відшкодування. Для швидкого та належного розгляду звернення та подальшого відшкодування коштів потрібно сприяти Бюро у встановленні обставин, при яких відбулася ДТП і надавати документи при отриманні листи з таким проханням.

Звернутися в МТСБУ потрібно особисто або відправивши поштою лист не пізніше трьох днів з дня ДТП.

Також наголошується, що Бюро відшкодовує витрати, понесені з вини водія авто на іноземних номерах тільки в конкретно встановлених розмірах.

Вимоги про відшкодування сум, що перевищують граничні виплати МТСБУ, потрібно пред’являти безпосередньо до власника авто або його водія через суд. Це – вихід для тих, хто потрапив в порівняно сприятливу ситуацію і авто-винуватець виявилося застрахованим.

Нагадаємо, тільки за перше півріччя 2018 року в ДТП в Україні загинули 1237 осіб,постраждали – 12,8 тис.

Всього за січень-червень відбулося більше 68 тис. аварій, з них з потерпілими – 9,9 тис. ДТП.

За даними громадських організацій, що захищають права водіїв, авто на єврономерах, фігурують в 7% аварій.

Джерело: газета “Сьогодні”