п’ятниця , 29.03.2024

Українцям підвищать зарплати та пенсії: коли розбагатіємо

Мінімальні зарплати українців можуть зрости з 3723 до 4200 грн з 1 січня 2019-го. Уряд також перерахує пенсії заявив віце-прем’єр Павло Розенко.

Стосуватиметься це нововведення не тільки тих, хто отримує мінімум, але і фізосіб-підприємців, роботодавців, українців з великою житлоплощею, повідомляє gazeta.ua.

“У цьому році, сподіваюся, економіка дасть 2,5-3% зростання. Я вже можу точно гарантувати, що з 1 січня буде підвищена і мінімальна зарплата”, – заявив Розенко.

До розміру мінзарплати прив’язана ціла низка платежів і податків. Для прикладу, ті, хто живуть у квартирі площею понад 60 кв. м, раз на рік повинні платити за метри понад норму до 1,5% від мінімалки за квадрат. Від розміру мінімалки також залежать деякі штрафи. В першу чергу йдеться про порушення законодавств про працю, розповідає юрист Олександр Плахотник:

“У нас за законом роботодавець несе відповідальність за неоформлення, за порушення прав працюючих. Щоправда, є питання до того, як проходять перевірки. Але все ж, звісно, вища мінімалка відіб’ється і на них”, – додає Плахотник.

Експерти МОП впевнені: мінімальна зарплата має становити 60% від середньої. Зараз українці в середньому заробляють 9100 грн, відповідно, мінімалка має бути не менш ніж 5460 грн. Тут також варто враховувати, що середні зарплати в країні зростають щомісяця, а мінімальну зарплату в кращому випадку переглядають двічі на рік. Тому, підвищуючи соціальні гарантії, треба закладати прогноз зростання середньої зарплати.

Що ж стосується перерахунку пенсій: 1 січня українці вперше відчують на собі нові правила перерахунку пенсій за формулою. Розмір середньої по країні зарплати, який враховують при розрахунку виплати, підвищать на 50% зростання зарплат і 50% інфляції.

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко впевнена: така система пенсіонерам на руку. Вона дозволить істотніше підвищувати виплати. Також у рамках прийнятої реформи передбачена можливість збільшувати розмір надбавки і брати не 50, а 100% зростання зарплат. Щоправда, станеться це тільки після того, як уряду вдасться повністю ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду (ПФУ). А він становить близько 140 млрд грн.