четвер , 28.03.2024

Перед початком навчального року шкільні вікна повинні мити не батьки школярів

Що ближче 1 вересня, то частіше батьків через вайбер групи та інші соціальні мережі “запрошують” допомогти прибирати класи.

Звичайно, надто “стурбовані” батьки, а іноді навіть і вчителі, висвітлюють проблему під потрібним кутом: це ж все для ваших дітей. Але чи дійсно батьки мають допомагати з прибиранням, чому тільки в прибиранні до 1 вересня( а як же новий рік та останній дзвоник?  ) і чому ця ситуація повторюється з року в рік пояснюють на сайті site.ua

Кількість працівників загальноосвітніх закладів встановлюється відповідно до Наказу МОН 06.12.2010 № 1205 Про затвердження Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, які поширюються на усі типи закладів загальної середньої освіти, в тому числі опорні заклади загальної середньої освіти та їх філії, та визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць).

Формування штатів шкіл передбачається з урахуванням їх контингенту учнів, кількості класів, режиму роботи, площ та санітарного стану приміщень, будівель і споруд.

Для прибирання приміщень передбачено посади Прибиральників службових приміщень, з розрахунку 0,5 посад на кожні 250 кв.м площі, що прибирається, але не менше 0,5 посади на школу (опорну школу та її філії).

Переважна кількість закладів забезпечена необхідною кількістю прибиральників, а якщо їх не вистачає, то це проблема керівника закладу та органів місцевого самоврядування, а ніяк не батьків та учнів.

Тепер спробуємо розібратися, чи мають Прибиральники службових приміщень мити лише підлогу, Чи все ж таки і стіни з вікнами? Щоб з’ясувати це, беремо наказ Наказ Міністерства праці та соціальної політики від 29.12.2004 N 336 Про затвердження Випуску 1 “Професії працівників,що є загальними для всіх видів економічної діяльності” Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Шукаємо професію Прибиральник службових приміщень (№119) і уважно дивимося завдання та обов’язки:

  1. ПРИБИРАЛЬНИК СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ
    Завдання та обов’язки. Прибирає службові приміщення адміністративних будівель, коридори, сходи, санвузли, туалети квартири. Витирає пил, підмітає і миє вручну або за допомогою машин і пристроїв стіни, підлогу, стелю, віконні рами і скло, дверні блоки, меблі та килимові вироби. Чистить і дезінфікує раковини та інше санітарно-технічне устаткування. Очищає урни від паперу і промиває їх дезінфікуючими розчинами. Збирає сміття і відносить його до встановленого місця. Додержується правил санітарії і гігієни в приміщеннях, де прибирає.

І щоб внести повну ясність в питання підготовки(прибирання) загальноосвітніх закладів до зустрічі “поважних” комісій по перевірці підготовки закладів до нового навчального року, пропоную звернути увагу на Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01

Ці санітарні правила і норми призначені для керівників, учителів, вихователів і медичного персоналу загальноосвітніх навчальних закладів, працівників органів управління освітою і санітарно-епідеміологічної служби.
Посадові особи і громадяни України, які допустили порушення Державних санітарних правил та норм, можуть бути притягнені до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності у відповідності з чинним законодавством.

  1. Санітарно-гігієнічна освіта учнів, формування здорового способу життя, самообслуговування.

(щоб назва розділу не вводила батьків в оману, нагадаю, що участь учнів в самообслугогвуванні можлива лише за згоди батьків, так як це не передбачено навчальною програмою. А про участь батьків у “самообслуговуванні” взагалі не йдеться  )
Усі приміщення та обладнання школи підлягають вологому прибиранню, у тому числі: підвіконня, підлога, опалювальні прилади, шафи, столи, парти, класні дошки. Прибирання здійснюють при відкритих вікнах або фрамугах, кватирках, не допускаючи протягів.

Під час літніх канікул здійснюється поточний ремонт приміщень та обладнання загальноосвітнього навчального закладу з наступним генеральним прибиранням, пранням штор, в тому числі затемнюючих штор актових залів та кабінетів. Здійснюється ревізія та ремонт інженерних мереж.

P.S. Звичайно батьки, якщо хочуть, можуть допомогти адміністрації школи, яка не впоралася з підготовкою закладу, з прибиранням. Але у мене виникає декілька питань:

  • де та чимала кількість прибиральниць, яка протягом навчального року кожного дня декілька разів миє весь заклад?
  • чому прибиральниці не прибирають класи, не перуть штори, не миють вікна відповідно до ДСанПіН 5.5.2.008-01 (під приводом того, що це не їхня робота), але шпаклюють, фарбують та роблять багато іншої роботи, яка не передбачена їхніми посадовими інструкціями?
  • чи нагадають керівники закладів депутатам, які прийдуть розповідати про свої “геройські потуги” про забезпечення закладів освіти про те, що поточні ремонти не передбачені тими бюджетами, які приймають ті самі депутати.