четвер , 28.03.2024

На Франківщині голова ОТГ заплатив фірмі дружини більше мільйона за харчі для дітей

З початку 2017 року фермерське господарство «Прометей» дружини голови Матеївецької об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Коломийського району Івано-Франківської області Петра Книшука Орисі Книшук отримало від ОТГ 1,3 млн грн. в основному за продукти харчування для навчальних закладів.

За пише видання “Курс”, такою співпрацею зацікавилася обласна прокуратура, яка звернулася до суду за фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

У цій справі відбулося кілька судових засідань, проте безрезультатно. Голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук уникає засідань, а дії правоохоронних органів називає «переслідуванням».

Останнє з таких засідань відбулося 10 липня 2018 року. Тоді Коломийський міськрайонний суд переніс розгляд справи і постановив застосувати до Петра Книшука примусовий привід, щоб доставити обвинуваченого до суду. У самій Матеївецькій громаді цю ситуацію не коментують.

Видання також з’ясувало, що іншими одержувачами коштів громади є Філія «Коломийська ДЕД», директором якого є Василь Мельничук та ТОВ «Альбатрос-2В», засновником якого є Володимир Бегаль. Мельничук та Бегаль – члени виконавчого комітету Матеївецької ОТГ.

Зокрема, йдеться про закупівлю робіт для капремонту вул. Прикарпатська в селі Кропивище. Так, 26 грудня 2017 року сільська рада ОТГ підписала із Філією «Коломийська ДЕД» ДП «Івано-Франківський облавтодор» договір на 204 тис грн., а вже наступного дня відбулася проплата за виконану роботу. За такою ж схемою Філія «Коломийська ДЕД»  капітально відремонтувала дорожнє покриття вул. Лесі України в селі Пилипи за 268 тис грн.

ТОВ «Альбатрос-2В» поміняло вікна та двері на суму 154 тис грн. у Залучанському дошкільному навчальному закладі.

«На перший погляд, практика залучення до виконання замовлень місцевих підприємців є позитивною, адже дозволяє наповнювати за рахунок їхніх податків сільський бюджет. Проте проведення закупівель поза конкурсом може призвести до того, що виконком і сільська рада перетворяться на такий собі закритий клуб для освоєння бюджетних коштів, а відтак самі закупівлі можуть набути статусу «договорняків». І перші ознаки такої тенденції ми можемо побачити зараз у Матеївецькій громаді», – вважає аналітик «Антикорупційної Платформи» Остап Бринський.