п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті зловили небезпечного кіберзлочинця

Поліція оголосила підозру хакеру у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення

Створений молодиком вірус призначався для отримання зловмисниками несанкціонованого віддаленого доступу до враженого пристрою.

Наразі за фактом розповсюдження шкідливого програмного забезпечення триває досудове розслідування.

Працівники Карпатського управління Департаменту кіберполіції в Івано-Франківській області, за процесуального керівництва прокуратури міста Івано-Франківськ, викрили 21-річного жителя Калущини у створенні та розповсюдженні в мережі Інтернет шкідливого програмного забезпечення.

За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу  України.

Оперативники з кіберполіції встановили, що шкідливе програмне забезпечення чоловік замаскував під програми чіт-кодів до комп’ютерних ігор. В подальшому,  зловмисник завантажив у вільному доступі архівні файли на сайт файлообмінника, звідки користувачами сайту і завантажувалося ШПЗ.

За місцем проживання зловмисника поліцейські провели санкціонований обшук. Відтак, вилучено комп’ютерну техніку, яку в подальшому було направлено на експертне дослідження. За його результатами експерти виявили на комп’ютері зловмисника вірус, який він поширював у мережі.

На підставі  зібраних доказів мешканцю Прикарпаття оголошено про підозру за вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України. Слідство триває, повідомляє сектор комунікації поліції в Івано-Франківській області.