середа , 24.04.2024

Мільйони за ліки отримують фірми родини головлікаря Франківської обллікарні

Родина головлікаря Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Остапа Грищука заробляє на постачанні ліків у бюджетні заклади області.

Про це написала Марія Гаврилюк у виданні «Курс».

Зокрема, ТОВ «Фармамаркет» здійснює систематичне постачання медикаментів у прикарпатські лікарні. Згідно з даними системи Prozorro, за 2017-2018 роки підприємство уклало угод на загальну суму 2,67 млн грн. на постачання фармацевтичної продукції.

«Фармамаркет» жодного разу не брав участь у конкурентних торгах, тобто між цією фірмою та закладами охорони здоров’я укладались виключно прямі договори, де не проводились аукціони.

Найбільше договорів фірмою уклала Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня на постачання ліків, дитячого харчування, засобів медичного призначення тощо. Зокрема, за два роки інфекційна лікарня уклала більш як 20 угод на суму 1,77 млн грн.

Остап Грищук донедавна був одним з п’яти засновників «Фармамаркету» та мав частку розміром у 25%. У е-декларації Грищук вказав, що минулого року отримав у цій фірмі 80 тис грн дивідендів. У травні цього року він вийшов із співзасновників підприємства, а частку передав своїй тещі Уляні Митник, яка є дружиною екс-міністра охорони здоров’я Зіновія Митника.

У е-декларації за 2017 р. Грищук також вказав, що володіє часткою у розмірі 15% у ТОВ «Лікфарм». Це підприємство має дві аптеки у Городенці, одна з яких – на території Центральної районної лікарні.

У 2017–2018 рр. «Лікфарм» отримувало відшкодування вартості лікарських засобів від Городенківського райцентру первинної медико-санітарної допомоги та департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Загалом, за даними 007, підприємство отримало більш як 380 тис грн відшкодування. Водночас, у Prozorro оприлюднені тільки угоди на відшкодування вартості лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» на 14 тис грн.

Остап Грищук задекларував 45 тис грн. дивідендів, які отримав від «Лікфарм» . Наприкінці минулого року свою частку в цьому підприємстві Грищук також переписав на тещу.

На постачанні медичної продукції закладам області заробляє і дружина головного лікаря ОКЛ Наталія Грищук. Вона є співзасновницею ТОВ «Зіма». Згідно з даними Prozorro, за 2017-2018 рр. фірма уклала с медустановами 36 угод на загальну суму 895 тис грн. Теж без конкуренції.

«Зіма» має в області сім аптек: в Івано-Франківську (в хірургічному корпусі облклінічної лікарні), Долині, Снятині (в Центральній райлікарні), а також у селі Ланчин Надвірнянського району.

У е-декларації Остапа Грищука вказано, що його дружина у ТОВ «Зіма» отримала дохід 103 тис грн від надання в оренду майна. Основне її місце роботи – Івано-Франківська міська дитяча стоматологічна поліклініка, де вона за рік заробила 42 тис грн.

Наталія Грищук також є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Сімедгруп». Це приватний клінічний лікувально-діагностичний центр, який працює на території обласної клінічної лікарні.

Ще одним співзасновником «Сімедгруп» є сестра Наталії Грищук Ірина Остап’як, а також ТОВ «Житлобуд-1», власником якої є Ігор Олійник. На час виділення землі для приватного центру він був головою Івано-Франківської облради.