четвер , 28.03.2024

Кому і де в Україні платять найбільше

Заробітна плата традиційно найвища у Києві. Далі йде Одеса, Харків, Львів та Дніпро. Щоправда у західних областях виплати зростають швидше.

Адже є велика спокуса їхати на заробітки за кордон, розповіла експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

За її словами, український ринок праці найбільше потребує спеціалістів у сфері IT, виробництва, продажів, торгівлі, адміністративного персоналу та студентів без досвіду роботи.

“У Києві на першому місці серед затребуваних спеціальностей – IT. У Львові та Одесі – торгівля. У Дніпрі та Харкові – виробничі вакансії. Заробітна плата різниться.

Так, у IT-сфері системні адміністратори чи менеджери з продажів мають одну платню, програмісти чи високоякісні IT-керівники – зовсім іншу. У торгівлі так само. Є вакансії продавців, де можна отримувати як 7, так і 27 тисяч гривень”, – каже експерт.

За словами засновника компанії “Рекрутинг майбутнього” Сергія Марченко, сьогодні спостерігається дефіцит практично всіх робітничих спеціальностей. Адже відбувається економічне зростання в країні. Збільшується кількість робочих місць і є посилення трудової міграції. Це робить для роботодавців пошук людей на робочі спеціальності досить проблемним. Однак ми повинні пережити 90-ті та 2000-і, коли робітничі професії вважали непрестижними.

В Україні зараз відбувається міграція кадрів. Так, в Ужгороді підприємство пропонує роботу мешканцям інших областей.

“Люди, не зважаючи на підвищення заробітної плати, швидше їдуть до Угорщини чи Румунії. Там платять у рази більше. Тому доводиться запрошувати працівників з інших регіонів. Сьогодні таким чином працює і ритейл, і аграрії, і виробництво.

Крім того, багато іноземних роботодавців на західній Україні пропонують білу заробітну плату, гуртожиток, харчування. Також складають трудовий контракт, щоб людина була певна, куди їде. Водночас середня заробітна плата за розділом “інші країни” за квартал виросла на 3 тисячі гривень. А по Києву – на 1 тисячу гривень”, – підсумувала Тетяна Пашкіна.

Сьогодні на обліку Державної служби зайнятості перебуває 304 тис. безробітних. За словами в.о. голови Держслужби зайнятості Валерія Ярошенко, з них вищу освіту мають 47%. У Києві, Одесі, Харкові, Сумах і Львові таких – від 85% до 90%.

Джерело: Gazeta.ua