субота , 20.04.2024

У Гошівському монастирі провели Міжнародний фестиваль дзвонового мистецтва

У селі Гошів Долинського району у монастирі Чину св. Василія Великого за підтримки обласної та районної адміністрацій, а також благодійного фонду «Україна Інкогніта» відбувся IV Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва «Дзвони Ясної Гори єднають усіх».

Даний фестиваль є унікальним не лише для Прикарпаття, а для всієї України. Адже карильойони є рідкісними музичними інструментами, які здебільшого поширені у країнах Західної Європи.

В Україні є лише два карильйони.  І один з них – на Івано-Франківщині у Гошівському монастирі. Саме тому чотири роки тому з метою популяризації даного мистецтва – гри на карильйоні – було започатковано фестиваль дзвонового і карильйонного мистецтва.

«Після проведення першого фестивалю карильйонного мистецтва у музичних школах чотирьох міст області – Івано-Франківську, Калуші, Коломиї та Долині – була розроблена унікальна експериментальна програма навчання гри на карильйоні, – розповів заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Пасічняк. – За цей час учні опанували майстерність гри на інструменті, здобули чимало нагород на конкурсах і фестивалях. Тож під час сьогоднішнього дійства зможуть продемонструвати виконання класичних музичних творів на головному карильйоні Гошівського монастиря».

На переконання управлінця, проводячи подібні заходи спільно з церквою Україна зможе стати країною високої культури і глибокої духовності.

Варто додати, що цього дня майстерність гри на унікальному інструменті продемонстрували  Ірина Рябчун, гурт «ARS NOVA», а також для гостей свята виступили струнний ансамбль обласної філармонії імені Іри Маланюк «Quattro Corde» та ансамбль бандуристів Навчально-наукового Інституту мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.