четвер , 28.03.2024

Житель Прикарпаття заявив, що тримає в заручниках 20 дітей і вимагав 350 тисяч доларів за їх звільнення

Повідомлення про утримування в заручниках майже 2 десятків дітей, за звільнення яких невідома особа вимагала 350 тисяч доларів США, було отримано Національною поліцією України, СБУ та низкою ЗМІ.

Невідкладними діями працівників Головного слідчого управління та Департаментів кіберполіції і внутрішньої безпеки НПУ зловмисника було встановлено та затримано.

Його погрози виявилися фейковими. Однак покарання на чоловіка чекає цілком реалістичне, повідомляє Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України. 

На електронні адреси НПУ, СБУ та деяких засобів масової інформації надійшло повідомлення від особи, яка стверджувала, що утримує в заручниках майже 20 дітей.

За звільнення бранців вимагалося 350 тисяч доларів США або еквівалент у крипто валюті у розмірі 54 біткойнів. У разі несплати грошей висловлювалася погроза завдати дітям тілесних ушкоджень.

За цим фактом Головним слідчим управлінням НПУ було розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.147 (Захоплення заручників) та ч.2 ст.189 (Вимагання) КК України.

Не гаючи часу, працівники кіберполіції встановили ІР-адресу пристрою, з якого надійшло повідомлення, та місце його знаходження.

З’ясувалося, що інформація була надіслана з Прикарпаття, тож до справи підключилися оперативники Івано-Франківського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ.

Спільними діями внутрішньої безпеки НПУ, кіберполіції та одного з Інтернет-провайдерів у короткий час було встановлено, що «шантажистом» виявися 24-річний раніше не судимий житель Коломийського району, Івано-Франківської області.

За місцем мешкання чоловіка провели санкціонований обшук та вилучили його комп’ютерну техніку і мобільний телефон.

Під час спілкування з оперативниками внутрішньої безпеки поліції чоловік зізнався, що з метою наживи вирішив вдатися до афери: через службу розшуку дізнався імена дітей, які зникли безвісти, і зазначив їх у своєму повідомленні.

Для правдоподібності додав звукові файли з криками дітей, які попередньо скачав з мережі Інтернет. Докази зізнання працівники поліції знайшли у поштовій скриньці «шантажиста».

На теперішній час затриманого доставлено до ГСУ НПУ. У найближчий час буде дана остаточна правова оцінка його діям та оголошена підозру у вчинення кримінального правопорушення.