п’ятниця , 19.04.2024

Шість компаній із “чорного списку” АМКУ на Франківщині отримали підряди на 20 мільйонів

На Прикарпатті компанії, внесені до «чорного списку» Антимонопольного комітету України (АМКУ), продовжують отримувати гроші з бюджету.

На Івано-Франківщині адмінколегія АМКУ внесла до «чорного списку» понад 30 компаній  через спотворення результатів тендерів (узгодили свої дії, аби гарантовано хтось із них виграв), пише видання “Курс”.

Шість з понад 30 фігурантів «чорного списку» після заборони брати участь у тендерах продовжили отримувати замовлення у бюджетних установах області. Активісти «Антикорупційної платформи» порахували, що бюджетні установи перерахували фірмам-порушникам 20 млн грн.

Зокрема, підприємець Іван Рубашний після занесення до «чорного списку» уклав договорів з бюджетними установами майже на 1,5 млн грн. Він постачав м’ясо та рибу відділу освіти Галицької РДА та Бурштинській міській лікарні. Всі договори, окрім одного, з Рубашним замовники укладали на допорогові суми.

Один договір на суму 416,4 тис. грн відділ освіти Галицької РДА уклав після проведення переговорної процедури закупівлі, яку провів після того, як тендер двічі не відбувся через недостатню кількість учасників.

Порушники ТОВ «Альтеко» і ТОВ «Гріненерджі» занесені до «чорного списку» разом. Ці фірми узгодили конкурентну поведінку у тендері на закупівлю пари та гарячої води, який оголосив Погонянський психоневрологічний інтернат.

На той час обидва підприємства очолював Михайло Петрів, зараз керівником обох фірм є Ігор Карпенко, а кінцевим бенефіціаром – Роман Карпенко.

Після занесення у «чорний список» ТОВ «Альтеко» уклало з бюджетними установами договорів на понад 11 млн грн. Всі договори укладені за переговорною процедурою. Фірма «Гріненерджі» за такою ж процедурою – майже на 6 млн грн.

Замовники обґрунтовували переговорну процедуру тим, ці фірми є монополістами, орендують у них котельні, тому з технічних причин нібито неможливо провести процедуру відкритих торгів.

Крім того, ПП Михнюк Геннадій Григорович отримав від Рогатинської школи-інтернату Івано-Франківської облради КП Рогатинська ЦРЛ 460 тис грн., ТОВ Фірма «Калина ІФ» ЛТД від КП облради з експлуатації майна 13,4 тис грн. та ТОВ «Містобуд» від КП «Житлоінфоцентр» (Коломия) 3,6 тис грн.

Видання нагадує, що фірми, притягнуті до відповідальності через спотворення результатів торгів, відсторонюються від участі у тендерах на три роки. Якщо вони все-таки вирішать обійти закон, замовник зобов’язаний відмовити учаснику з «чорного списку» брати участь у процедурі закупівлі.

Засновниками ТОВ «Містобуд» є Нестор Мацюк та Володимир Савчук, який очолює фірму.

Власником та директором ТОВ Фірма «Калина ІФ» ЛТД є Тамара Микитюк.

Потрапляння фірми в “чорний список” означає, що вона не може брати участь в відкритих торгах. Отримання підрядів по допороговим сумам – не заборонено.