субота , 20.04.2024

Долар на міжбанку впритул підібрався до чергової психологічної позначки

Сьогодні на валютних торгах середньозважений курс гривні знизився ще на три копійки, якщо порівнювати із закриттям вчорашньої торгової сесії,  — до 26,47 грн/$.   

Не виключено, що завтра “зелений” протестує нову психологічну позначку  —25,50 гривень.

На міжбанку було зареєстровано 534 угоди на 325 мільйонів доларів. Попит на валюту перевищував пропозицію.

На готівковому ринку долар у купівлі подорожчав на десять копійок (26,25 грн/$), у продажу — на п”ять копійок (26,45 грн/$).

Курс євро  — не змінився. Обмінники купують євровалюту по 30,25 грн/євро, продають  — по 30,85 грн/євро.

За останній тиждень гривня подешевшала щодо долара на понад 40 копійок. Причин для паніки на валютному ринку  — декілька.

Все менше  надії на отримання 1,9 млрд кредиту МВФ. Вчора директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард заявила, що до законупро Антикорупційний суд треба внести важливу поправку — новостворений суд повинен розглядати усі корупційні справи включно з апеляціями.

Також очільниця МВФ наголосила, що для отримання траншу Україна має виконати й інші важливі умови — встановити справедливі ціни на газ для населення і тримати дефіцит бюджету в межах норми.

У липні наші депутати ідуть у відпустки, у серпні  — МВФ, тож до осені питання траншу буде у “підвішеному стані”.

Крім того, ціни на наші основні експортні товари (залізну руду,метал, зерно) падають. Якщо залізна руда на початку року коштувала на біржах $80 за тонну, то сьогодні  – $65.

Це означає, що валюти до країни заходитиме менше, тиск на гривню збільшиться.   А тут ще й митні надходження міліють.

За травень-січень митниця недобрала до планового показника 3,59 млрд гривень (2,8%).

Прем’єр Володимир Гройсман навіть анонсував боротьбу із тіньовими схемами на митниці. Та гривні найближчим часом це навряд чи допоможе.

Джерело: “Експрес-онлайн”