четвер , 28.03.2024

35 футбольних клубів України звинувачують у проведенні “договірних матчів”

Поліція провела спецоперацію з виявлення причетних до масштабної схеми “договірних” футбольних матчів в Україні.

Про це повідомив голова МВС Арсен Аваков. Він також оприлюднив відео, на якому детально розповідають про це розслідування.

У корупції в українському футболі підозрюють понад 320 осіб у 57 епізодах. Серед них є арбітри, гравці, тренери та керівники клубів різних ліг, повідомляє “ВВС News Україна”.

Загалом поліція задокументувала діяльність п’яти злочинних груп у десяти областях.

Про підозру повідомили не тільки гравцям, а й самим організаторам схем, заявив Арсен Аваков. Проте жодних затримань не було.

“Не бачимо необхідності наразі затримувати та кидати до камер людей. Для нас важливіше знищення цього явища в українському футболі”, – заявив журналістам заступник голови Нацполіції Ігор Купранець.

Ця економічна категорія злочинів в Україні переважно не передбачає тримання під вартою на час слідства.

Договірні поєдинки відбувались в 4 лігах. До матчів з “фіксованим результатом” можуть бути причетні 35 клубів.

Переважно це команди нижчих ліг. З нинішньої Прем’єр-ліги у договірних матчах підозрюють луганську “Зорю”, полтавську “Ворсклу” та донецький “Олімпік”.

В коментарі ВВС News Україна речник “Ворскли” Артем Лобанов заявив, що там вперше чують про звинувачення, до них правоохоронці не звертались.

У відео також фігурували такі команди: ФК “Миколаїв”, ФК “Балкани”, “Волинь”, “Геріос”, ФК “Суми”, “Кремінь”, чернігівська “Десна”, “Жемчужина”, ФК “Нива”, “Інгулець”, “Говерла”, “Таврія”, ФК “Олександрія”, “Колос”, черкаський “Дніпро”, ФК “Полтава”, “Оболонь”, “Зірка” Кропивницький, “Охтирка”, “Буковина”, “Енергія”, “Прикарпаття”, “Нікополь” та “Кристал”.

Частини цих клубів вже не існує.

Поліція також розповіла про два конкретні випадки, коли представники ПФК “Суми” та МФК “Миколаїв” нібито давали хабарі арбітрам.

“Для “правильного” результату у матчі використовували будь-які методи: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів, до залякування та погроз. Суми “нагороди” за кожен результат – перемогу чи нічию – складають від 30 до 100 тисяч гривень”, – заявив Арсен Аваков.

За його даними, відомі до початку договірних матчів рахунки давали можливість заробляти великі суми на тоталізаторі. Ц

Цей бізнес нібито приносив “організаторам” замовних матчів до 5 мільйонів доларів прибутку на рік.

Від 2015 року в Україні запроваджена відповідальність за участь в організації договірних матчів.

Історія договірняків

У 2015 році Верховна Рада ухвалила закон, яким запровадила адміністративну та кримінальну відповідальність за вплив на результати офіційних спортивних змагань з метою отримання неправомірною вигоди.

Покаранням за це може бути штраф від 200 неоподаткованих мінімумів до ув’язнення на 5 років.

Згодом голова спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький став першим віце-президентом Федерації футболу та пообіцяв сприяти боротьбі з корупцією в українському футболі.

Комітет етики та чесної гри Федерації футболу, що займається виявленням договірних матчів, очолив відомий італійський спеціаліст Франческо Баранка.

Попри це, сьогоднішні обшуки та затримання стали першими гучними антикорупційними справами в українському футболі.

До цього найбільшим скандалом була ситуація з договірним матчем між харківським “Металістом” і львівськими “Карпатами” у 2008 році.

19 квітня 2008 року “Металіст” та “Карпати” зіграли з рахунком 4:0. Згодом почався скандал – харківський та львівський клуби звинуватили у тому, що матч був договірним.

У жовтні 2010 року апеляційний комітет ФФУ довічно усунув від будь-якої футбольної діяльності екс-гравця “Карпат” Сергія Лащенкова і на п’ять років дискваліфікував спортивного директора “Металіста” Євгена Краснікова.

Клуби подали апеляцію до Спортивного суду в Лозанні, який у 2013 році підтвердив вину команд в організації “договірняка”.

Міжнародний суд ухвалив рішення позбавити ФК “Металіст” бронзових нагород сезону 2007/2008. “Карпатам” і “Металісту” до того ж присудили штраф у 25 тисяч доларів.

Штрафи також змусили заплатили багатьох посадовців обох клубів, а також кількох гравців, яких також дискваліфікували на різні терміни.

У той час в Україні не було кримінальної чи адміністративної відповідальності за участь у договірних матчах, а тому правоохоронн органи цією справою не займались.