п’ятниця , 29.03.2024

Експерти пояснили причину загострення ситуації на Донбасі

Активізація бойових дій на Донбасі, яка почалася в травні 2018, пов’язана з подіями в РФ і на її кордонах, якими вирішив скористатися Петро Порошенко.

Про це у своїй статті заявили експерти громадської ініціативи Олександра Клименка «Відновлення Донбасу».

Автори статті наголошують, що сьогодні найскладніша ситуація – в місті Горлівка та навколо нього. «Залпи з великокаліберних знарядь, заборонених Мінськими угодами, не припиняються ні вдень, ні вночі. За останньою інформацією, поранено більше десяти осіб мирного населення. Зруйновано близько ста будинків українців», – відзначають вони.

Експерти ініціативи впевнені, що причиною загострення на сході стали відразу кілька значущих подій за межами України. Йдеться про швидкий початок Чемпіонату світу з футболу в Росії і масштабних навчаннях НАТО біля кордонів РФ, які пройдуть незабаром.

«Вважається, що Росії, де 14 червня розпочнеться Чемпіонат світу з футболу, такий розвиток ситуації невигідно. Пояснюють це шлейфом «агресора», а також безпосередньою близькістю до фронту Ростова-на-Дону, де пройдуть матчі мундіалю.

Відбудуться футбольні ігри і в Калінінграді. А в Прибалтиці, в межах цього російського анклаву, з 3 по 15 червня пройдуть масштабні навчання НАТО. У них візьмуть участь 18 тисяч військових з 19 країн партнерів Альянсу» – розповіли у «Відновленні Донбасу».

В організації роблять висновок – підстрахувавшись військами НАТО на заході РФ, українська влада «буде лякати південь Росії». І додають, що оскільки «підстраховка» починається в перших числах червня, тоді ж очікується і наступ ВСУ. При цьому під наступом експерти мають на увазі не тільки Горлівку, але і просування військових углиб непідконтрольних територій.

«Судячи з того, як розвивається ситуація поблизу Горлівки, зараз ведуться бої за ключові висоти. Той, хто володіє опорними позиціями тут, той, по суті, володіє містом. Горлівка – стратегічний об’єкт, плацдарм для подальшої атаки Дебальцеве і Єнакієвому. Кінцевою метою такого просування, очевидно, є Донецьк», – роблять висновок автори.

Характерно, що в цій ситуації міжнародний діалог навколо проблеми Донбасу залишається уповільненим. У травні Порошенко з’їздив до Німеччини, де зустрівся з Меркель і Макроном. Потім обидва вони з різницею в кілька днів прилетіли до Путіна. Однак поки щодо подій на сході України немає навіть рамкових домовленостей.

«Президент України наполягає на зустрічі нормадской четвірки вже на початку червня. При цьому за час перерви між спілкуванням лідерів Верховна Рада прийняла закони, які перекреслили Мінські угоди. Глави Німеччини та Франції наполягають на непорушності угод. А президент Росії упевнений, що потрібно зустрічатися лише під конкретні елементи домовленостей», – описали ситуацію експерти ініціативи. На їхнє переконання ключовою проблемою в питанні переговорів залишається введення миротворців на Донбас.

Автори статті резюмують, що сьогодні, як і раніше, президент Порошенко не зацікавлений в завершенні війни, оскільки без бойових дій він не зможе виправдовувати критичну ситуацію в країні.

В «Відновленні Донбасу» також підкреслюють, що для досягнення миру в регіоні думку Порошенка не важлива, оскільки це питання вирішується «на більш високому рівні». А єдине, на що він може впливати – ступінь інтенсивності бойових дій.

«На жаль і швидше за все, обстріли в червні не закінчаться, а ймовірність великої війни зберігається. Більшості українців сьогодні зрозуміло: або в нашій країні буде покінчено з війною, або війна покінчить з Україною. Рішення щодо розвитку ситуації на Донбасі має бути прийняте влітку. Відтягувати більше нікуди», – резюмували в ініціативі.

Нагадаємо, після перейменування АТО в ООС (операцію об’єднаних сил) на Донбасі відновилися активні бойові дії. Обстріли ведуться за трьома напрямками: донецькому – шахта Бутівка, Красногорівка та Мар’їнка, маріупольському – Павлопіль, Водяне та Широкино, а також Горлівському – Зайцеве, Новгородське та Світлодарськ. 29 травня стало відомо, що в небо над Донбасом Збройні сили підняли бойову авіацію.