п’ятниця , 29.03.2024

5 позитивних наслідків відкриття кордонів для українців

Рік тому Європарламент проголосував за безвіз для України. Змінені умови в’їзду в Європу принесли результати: по-перше, українці стали охочіше мандрувати, а по-друге, зросли зарплати, власне в Україні.

Ось зібрані факти щодо наслідків полегшених умов перетину кордонів.

  1. Українці частіше їздять за кордон

За даними президента Національної туристичної організації, радника першого віце-прем’єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі України Івана Ліптуги, наші співвітчизники перетнули кордон 28 млн разів, тоді як минулого року — 23 млн.

Безвіз зробив поїздку дешевшою, а крім того, прибрав можливі ризики — зокрема, необхідність повністю оплатити проживання в готелі перед походом у візовий центр.

  1. Про Україну більше дізнаються у світі

Звичайно ж, поїздка за кордон — ще й можливість розповісти місцевим про свою країну. Крім того, кількість іноземних туристів за рік також зросла. Адже епопея з видачею безвізу зробила Україні хоч і двояку, але рекламу. Як стверджує пан Ліптуга, гостей збільшилося на мільйон. Хоча у лідерах гості зі звичних Молдови, Білорусі та Росії, є й туристи з країн ЄС.

  1. Подорожі стають дешевшими

Безвіз зробив український ринок привабливішим для лоукостерів, які заробляють переважно завдяки великому пасажиропотоку. Не так давно офіційно оголосили про вихід на український ринок Ryanair — найбільшої авіакомпанії Європи.

З кінця минулого року пасажирів катає невеличкий італійський перевізник Ernest. Вже анонсовано вихід на ринок британського EasyJet і німецького Germanwings.

  1. Наші співвітчизники все більше шукають кращого життя за кордоном

За даними міністра соціальної політики Андрія Реви, безвіз зменшив безробіття в Україні, але в той же час змусив роботодавців схопитися за голови і гаманці.

«У зв’язку з початком безвізового режиму, можливостями для працевлаштування у сусідніх країнах, зменшилось навантаження на одне робоче місце для людей, які мають намір працювати в Україні», — цитує міністра BBC-Україна.

За його даними, у період з 1.12.2016 по 1.12.2017 кількість безробітних у країні скоротилася на 9%, а роботодавці були змушені підяти зарплату.

Умови безвізу — право знаходитися у країнах ЄС 90 днів протягом півроку — відкривають можливості для сезонних заробітків, хоч і нелегальних. Також за цей час можна знайти роботу і залишитися вже на інших умовах.

Для українських реалій наслідок двоякий: сезонні заробітчани завдяки притоку валюти зміцнюють гривню, але Україна втрачає кваліфіковані кадри.

  1. Український паспорт набув ще більшої цінності

У проросійських мешканців окупованих українських територій з’явилися сумніви у власній політичній орієнтації. Навіть серед росіян свого часу стояв ґвалт щодо можливості обзавестися українським паспортом. Адже попри потуги тролів-пропагандистів, безвіз — беззаперечний і відчутний бонус українців.

Джерело: Depo.ua