четвер , 18.04.2024

Казкова подорож містами України з Doba.ua

Під час згадки про казку в уяві виникають образи шляхетних лицарів та чудернацьких істот.  Звичайно, достатньо заплющити очі, щоб поринути у світ пригод та легенд.

Однак чи варто обмежуватися лише цим, якщо можна опинитися там по-справжньому, навіть не покидаючи межі рідної країни? Де в Україні можна відчути себе як у казці, нам допоміг з’ясувати сервіс добової оренди житла Doba.ua.

Яка казка без замку? Або й трьох? Саме стільки пам’яток старовинної архітектури можна побачити за вихідні, якщо обрати туристичний маршрут «Золота підкова Львівщини». До екскурсійної програми входять Олеський, Підгорецький та Золочівський замки. Найстарший з них — перший.

Згадки про Олеський замок з’явилися ще у 13 сторіччі. Відтоді вони обросли легендами. Кажуть, що вночі кімнатами блукають привиди двох закоханих, що йдуть на голоси один одного, але так і не можуть зустрітися.

Підгорецький та Золочівський замки хоча й молодші на 4 сторіччя, однак теж мають власні містичні історії. Одна з них проливає світло на сімейну драму власника палацу у Підгірцях, князя Вацлава Жевуського. За легендою, він так стомився від власної дружини, що наказав живцем замурувати її у одній зі стін будівлі, тому часом нізвідки долинає жіночий плач.

А ось історії Золочівського замку не такі сумні. Навпаки, у ньому здійснюються бажання. У замковому саду є два камені, на яких висічено переплетені між собою вінки та готичний напис. Посередині одного з каменів є отвір, куди можна встромити палець. Якщо при цьому повернути його у бік вінків, реалізується романтичне бажання, якщо у бік напису — то матеріальне.

Хтозна, вигадка це чи правда. Найліпше вирушити у подорож та перевірити самому. У пригоді стане гарна компанія та квартира. Львів як західна столиця завжди радо зустрічає гостей. Окрім того, що тут можна зупинитися перед початком екскурсії, місто також у змозі подарувати незабутні казкові враження.

Якщо цих трьох замків недостатньо, а часу, навпаки, вдосталь, вирушайте на Закарпаття. Там ви знайдете ще два казкові палаци, які також розташовані неподалік один від одного.

Середньовічний Замок Паланок розкинувся на узвишші Мукачева. Якось, розповідає легенда, коли його вчергове добудовували, постала потреба викопати колодязь. Однак скільки не старалися копачі, а води дістатися не могли.

Власник замку граф Теодор Корятович ладен був піти на домовленість з самим чортом, аби вода з’явилася. І нечистий не забарився! За свою послугу він попросив мішок золота, але забув уточнити його розмір.

Жителі, можливо, й віддячили б, як той просив, однак мали майже пусту казну, тому вдалися до хитрощів та поклали у малесенький мішечок останнє, що у них було, — дві золоті монети. Ошуканий чорт дуже розлютився. Сказавши наостанок, що води все одно не буде, він стрибнув до колодязя. Відтоді, кажуть місцеві, з глибини чутно дивні звуки.

Якщо ви досі не впевнені щодо «казковості» подорожі перерахованими замками, то лише один погляд на замок Шенборнів у змозі цю думку змінити. Вочевидь, його власник граф Шенборн-Бухгейм також вірив у казки.

Під час будівництва замку використовувалася популярна в ті часи астрономічна структура: кількість вікон повинна була відповідати кількості днів у році, кількість кімнат дорівнювати кількості тижнів, а кількість виходів символізувати дванадцять місяців. Лише уявіть масштаби будівлі, у якій 52 кімнати!

У наші дні чудовою заміною графських покоїв стане оренда квартир. Ужгород, Мукачево та інші закарпатські міста можуть запропонувати гідну альтернативу. Саме це й стане запорукою казкового відпочинку.