четвер , 25.04.2024

За 500 доларів хабара спритник із Прикарпаття отримав 850 гривень штрафу

Болехівський міський суд дав 850 грн штрафу екс-начальнику Долинського районного сектору кримінально-виконавчої інспекції Роману К. за шахрайство.

Чоловік взяв 500 доларів та пообіцяв допомогти жінці з вирішенням її питання, однак нічого вирішувати й не планував.

Адже ще на етапі домовленостей знав, що його невдовзі звільнять і ніякого впливу він не матиме. Про це йдеться у вироку Болехівського міського суду, що набрав законної сили у кінці березня 2018.

Як випливає із його матеріалів, історія закрутилась у березні 2017 через одну злодійку, якій суд призначив покарання 100 годин громадських робіт. Панянка після вироку вийшла заміж і оселилась в одному із сіл Долинського району.

Так як розуміла, що відпрацювання громадських робіт у новому селі викличе питання у односельчан, і розголосу не уникнути, хотіла якось вирішити питання зміни місця відпрацювання або звільнення від нього загалом.

Звернулась до знайомого, бо знала, що той має знайомих серед працівників Долинського МРС з питань пробації. Знайомий погодився і почав шукати способи, як допомогти. Вийшов на начальника сектору кримінально-виконавчої інспекції і передав її прохання.

Начальник погодився допомогти, мовляв готовий вплинути на особу, яка уповноважена здійснювати облік відпрацьованих годин громадських робіт і таким чином уникнути розголосу. Однак зазначив, що послуги його — не безкоштовні, але суму назве пізніше.

При цьому, чоловік знав, що невдовзі має прийти наказ про його звільнення з посади. А звільнившись з роботи, у квітні 2017, зв’язався з “клієнтами”, свою допомогу оцінив у 500 доларів і збрехав, що питання фактично вирішив. Таким чином “кинув клієнтів” на гроші.

У суді екс-начальник свою вину визнав повністю, щиро розкаявся та, підтвердивши викладені в обвинувальному акті оставини, попросив суворо не карати.

Суд прислухався. Визнав його винуватим у вчиненні злочину за ст. 190 “Шахрайство” і присудив покарання у вигляді штрафу — 850 грн. Ще суд стягнув з нього 6800 грн витрат, понесених на проведення експертиз у справі. А вилучені раніше 500 доларів суд сказав повернути власнику.