четвер , 25.04.2024

Чи потрібно заробітчанам декларувати свої доходи

Українцям, які працюють закордоном, не обов’язково декларувати свої доходи, щоб сплатити податки. Це виключно їхня добровільна справа.

Про це сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак.

У мережі поширюється інформація, що Державна фіскальна служба закликає українських заробітчан задекларувати доходи та сплатити податки у розмірі 18 % від заробленого на сезонних чи інших роботах закордоном, якщо  ж українці цього не зроблять, то податківці покарають їх суттєвим штрафом.

Натомість економіст Андрій Новак запевняє, що декларування доходів – це особиста справа заробітчан. Бо доходи повинні декларувати тільки державні чиновники та представники влади.

«Кошти заробітчан, які приходять до нас із закордону не повинні оподатковуватися. Є тільки комісія за використання системи грошових переказів. Те, що заробітчани повинні прийти у податкову і задекларувати свої доходи – це не їх обов’язок. Хіба добровільна воля кожного. Зараз декларувати свої доходи повинні не люди, які працюють закордоном, а чиновники, через яких ці люди виїхали», – зазначив економіст.

Джерело: “Вголос”