четвер , 28.03.2024

Скільки заробляють директори підприємств Калуша?

На офіційному сайті НАЗК другий рік поспіль оприлюднюють свої декларації керівники комунальних підприємств нашого міста. Донедавна мешканці Калуша не мали можливості достеменно дізнатися заробітну плату керівників комунальних підприємств, хоча КП належать громаді, а зарплати керівництва – складова собівартості послуг, які надають ті чи інші підприємства, а значить і тарифів на них.

Контракт з керівником комунального підприємства укладає міський голова і фактично він визначає умови оплати праці.

Втім, не як заманеться: згідно з постановою уряду, за умови, якщо вартість активів підприємства становить менш як 1 млрд гривень або річний чистий дохід від реалізації товарів (робіт, послуг) становить менш як 200 млн гривень, або середньооблікова чисельність працівників – менше як 500 осіб, то максимально допустимий розмір посадового окладу керівника підприємства не може перевищувати десять мінімальних посадових окладів працівника основної професії. У Калуші жодне КП не виходить за межі цих параметрів, однак формулювання «до десяти» дає міському голові широке поле для маневру. І логіку, у тому чому саме така зарплата у того чи іншого керівника,знайти важко.Бо, як випливає з оприлюднених декларацій, вона не залежить ні від чисельності працівників, ні від фінансових результатів самого підприємства.

Треба мати на увазі, що фінансові результати не можуть вважатися мірилом ефективності роботи керівника, адже одні підприємства – створені, щоб заробляти, інші – нарощують збитки через несвоєчасність або відсутність рішень влади про встановлення обгрунтованих тарифів або про компенсацію різниці у тарифах.

Найбільше з-поміж керівників комунальних підприємств міста заробляє директор КП «Водотеплосервіс» Ігор Яковина.За 2016 рік він задекларував понад 217,5 тис. гривень заробітної плати, а за минулий, 2017 рік, заробітна плата Ігоря Яковини суттєво зросла і склала понад 302 тис. гривень. Крім зарплати за основним місцем роботи, він отримав майже 26 тис. гривень матеріальної допомоги на оздоровлення.

«Водотеплосервіс» – підприємство-рекордсмен не лише за зарплатою керівника, але й за чисельністю працівників (за даними Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста на 2018 рік, торік тут працювали 348 осіб. –Авт.), за збитками (за 2017 рік – близько 54 млн гривень) та за боргами (кредиторська заборгованість сягнула близько 264 млн гривень).

Середня зарплата працівника «Водотеплосервісу» торік становила майже 4 тис. гривень на місяць.

Ще одне збиткове комунальне підприємство – «Екосервіс» – торік мало у своєму штаті 55 працівників. Збитки за 2017 рік склали 137 тис. гривень, а борги – 4,5 млн. гривень. Однак усе це не заважає керівникові отримувати зарплату значно вищу, ніж, наприклад, у директорів міських ЖЕО. Ігор Свистун, згідно з декларацією, торік отримав понад 188 тис. гривень заробітної плати і поступається за цим показником лише Ігореві Яковині. З іншого року, його зарплата торік зростала не настільки стрімко. За десять місяців 2016 року (призначений з березня) Ігор Свистун отримав на підприємстві понад 124 тис. гривень зарплати.

Середня зарплата на «Екосервісі» торік становила близько 4,4 тис. гривень.

Практично такою ж є і зарплата директора КП «Міськсвітло» Івана Кохана. Згідно з декларацією, за 2017 рік за місцем роботи він отримав дохід у розмірі понад 186 тис. гривень. Підприємство, яке очолює Іван Кохан, має у своєму штаті 37 працівників. На відміну від «Водотеплосервісу» чи «Екосервісу», послуги безпосередньо мешканцям не надає, тож, проблем з тарифами, які не відшкодовують собівартість послуг, і боргами не має. «Міськсвітло» на замовлення міста обслуговує зовнішнє освітлення й отримує кошти за свої послуги з міського бюджету. За минулий рік підприємство отримало невеликий прибуток, кредиторська заборгованість теж була незначною – близько 100 тис. гривень.

Середня зарплата працівників «Міськсвітла» – одна з найвищих з-поміж комунальних підприємств міста і торік становила майже 5 тис. гривень на місяць.

Директор КП «Калушавтодор» Микола Барченко задекларував відчутно меншу зарплату – 142 тис. гривень за минулий рік, хоча підприємство, яке він очолює, значно більше за «Міськсвітло» (108 працівників). «Калушавтодор» також фінансується з міського бюджету і відповідає за зелені насадження, утримання доріг і тротуарів. Підприємство не має заборгованості, а минулого року навіть отримало 10 тис. гривень прибутку.

Середня зарплата у «Калушавтодорі» – одна з найнижчих з-поміж комунальних підприємств міста і торік становила 3,8 тис. гривень на місяць.

Директор найбільш прибуткового калуського КП – Міського інформаційного центру (що природно для підприємства, яке займається рекламою. – Авт.) Тетяна Кригануца у минулому році теж отримала 142 тис. гривень зарплати. Торік уМІЦі працювали всього четверо працівників, середня зарплата тут – найвища з-поміж комунальних підприємств міста – понад 8,6 тис. гривень на місяць. Втім, у даному випадку це не показник, адже керівник і бухгалтер з високими зарплатами – це вже половина колективу. Дохід підприємства за 2017 рік склав 115 тис. гривень.

У 2016 році директор МІЦ заробила приблизно стільки ж, як і директори двох міських  ЖЕО (107 тис. гривень. – Авт.). Однак, якщо в першої за рік зарплата відчутно зросла, то про керівників ЖЕО цього сказати не можна.Так, директор КП ЖЕО №1 Тарас Підлужний, згідно з поданою декларацією, торік отримав 122 тис. гривень зарплати, його колега директор КП ЖЕО №4 Василь Фурда – майже стільки ж – 120 тис. гривень. При тому, що за чисельністю працівників вони поступаються лише «Водотеплосервісу»: у ЖЕО № 1 торік працювало 115 чоловік, у ЖЕО №4 – 139. Обидва підприємства за підсумками 2017року є збитковими і отримали по 1,2 млнгривень збитків за рік. Борги ЖЕО №1 – 4,5 млн гривень, ЖЕО № 4 – майже 23 млн гривень.

Середня зарплата на підприємствах –  близько 3,8 і 3,5 тис. гривень на місяць відповідно.

Зарплата директора Калуського міського телебачення Ігоря Пробоїва зростає в темпі директорів міських ЖЕО. За 2016 рік задекларував майже 106 тис. гривень заробітної плати, за 2017-й – понад 121 тис. гривень. У колективі КМТ – 12 працівників, середня зарплата за 2017 рік становила 5,9 тис. гривень.

З прибутком працює комунальне підприємство «Муніципальний ринок». Його директор Сергій Воконоголь, згідно з декларацією, торік отримав близько 112 тис. гривень зарплати. Чисельність працівників муніципального ринку – 15, середня зарплата на підприємстві  торік становила понад 3,8 тис. гривень на місяць. Прибуток у 2017 році – 20 тис. гривень.

З прибутком, хоч і символічним, у розмірі тисяча гривень, у 2017 році спрацювало і КП «Ритуальна служба». Керівник підприємства Петро Пулішій задекларував за минулий рік майже близько 105 тис. гривень заробітної плати. На підприємстві працює 19 осіб, середня зарплата – понад 3,8 тис. гривень.

Найменшу зарплату з-поміж керівників комунальних підприємств міста два роки поспіль отримувала директор міського парку Наталія Паламар. За 2016 рік її заробітна плата за місцем роботи склала 58 тис. гривень, за 2017-й – 77 тис. гривень.

Міський парк є збитковим (торік – мінус 171,5 тис. гривень), тут створено 10 робочих місць і середня зарплата торік теж була найнижчою з-поміж усіх комунальних підприємств міста – 3,4 тис. гривень на місяць.