п’ятниця , 19.04.2024

П’ять сценаріїв Банкової. В АП шукають спосіб, який допоможе Порошенкові зберегти владу

До президентських виборів — менше року. З огляду на рейтинги, у чинного глави держави небагато шансів залишитись на найвищій державній посаді.  

На Банковій це розуміють. В експертних колах кажуть, що оточення Порошенка має щонайменше п’ять сценаріїв, як зачепитись за владу, пише газета “Експрес”.  

Докладніше — у розмові з політичним експертом Міжнародного центру перспективних досліджень Ігорем Петренком, політологом Андрієм Золотарьовим та директором Українського інституту аналізу і менеджменту політики Русланом Бортником.

Сценарій №1: урізати повноваження Президента   

І. Петренко: — У разі констиутційної реформи Порошенко отримує певний козир перед виборами, мовляв, він єдиний Президент, який обмежив свої повноваження. Також конституційна реформа відчутно знижує інтерес інших претендентів на найвищу посаду. Водночас на Банковій думатимуть про парламентські вибори і можливості Порошенка претендувати на всю повноту влади в ролі прем’єр-міністра.

Р. Бортник: — Як на мене, це варіант Б, тобто не головний. Він може бути реалізований, якщо восени стане зрозумілим: рейтинг Порошенка не дозволяє йому боротися за президентське крісло.   Імовірність такого сценарію оцінюю відсотків у двадцять. Адже у такій конституційній реформі зацікавлені майже всі політичні гравці, за винятком одного-двох, що сподіваються перемогти на президентських виборах.

Є політично-олігархічний консенсус стосовно того, що треба переходити на парламентську модель управління, оскільки президенти в нас дуже швидко псуються, і жоден з них не виправдав сподівань пересічних українців, а також політичних й економічних еліт. Парламентська модель гнучкіша, вона репрезентує ширше коло інтересів, дає змогу уникати авторитарних дій.

Сценарій №2: усунути реальних конкурентів  

Р. Бортник: — А це більш імовірний варіант — безпосередня перемога на виборах. Для його втілення треба притиснути реальних конкурентів. Застосовуватимуть елементи інформаційної ізоляції, фінансового придушення, правових обмежень, як-от зняття з виборчої кампанії.   Якщо Порошенкові вдасться вийти на вибори разом із представником “Опозиційного блоку” чи з кимось із правого табору, то він у такій ситуації переможе.

І. Петренко: — Протягування у другий тур зручного кандидата — в інтересах оточення Порошенка. Таким кандидатом може бути хтось із пулу екс-регіоналів. Їм це вигідно, оскільки дасть можливість гарного старту на парламентських виборах.   Порошенкові у такому разі треба бути єдиним кандидатом від влади, а лібералам і демократам піти на президентські вибори окремо і розмити електоральне поле, яке представляють і яке становить близько 30% голосів.

Сценарій №3: парламентські вибори до президентських   

Р. Бортник: — До такого сценарію Президента підштовхує його оточення. Адже якщо Порошенко програє президентські перегони, то не зможе використати адміністративний ресурс, щоби підтримати своїх кандидатів на парламентських.   Рішення про можливе об’єднання парламентських і президентських виборів ухвалюватимуть восени — на початку зими. Це елемент піар технології для того, щоб зберегтися Порошенкові у владі чи хоча б гарантувати йому запасний аеродром — парламент.

І. Петренко: — Ймовірність такого сценарію вважаю низькою. Парламент навряд чи буде готовий піти на розпуск. Та й у Президента немає стовідсоткової гарантії, що він поліпшить своє становище в парламенті, якщо будуть дочасні вибори.

Сценарій №4: поступитись, але домовитись   

Р. Бортник: — Ще один варіант: дійти згоди з кандидатом, який має шанси на перемогу. Петро Олексійович може домовитися, скажімо, з Тимошенко й заручитися певними гарантіями для себе, для своєї команди стосовно того, що “Батьківщина” і партія Порошенка об’єднаються в коаліційну більшість у парламенті і разом формуватимуть уряд. З умовою: Тимошенко — Президент, а Порошенко — прем’єр.

А. Золотарьов: — Я вважаю, що такі домовленості можливі, але тільки за умови проведення конституційної реформи. Тому що жодних угод в українській політиці не дотримують.

Сценарій №5: відкласти президентські перегони  

Р. Бортник: — Вибори Президента взагалі можуть не відбутися у встановлений термін, якщо в країні запровадять воєнний стан. Такий сценарій імовірний у разі загострення ситуації на Донбасі чи викриття підготовки державного перевороту. Тобто у влади залишається інструмент, щоб у будь-який момент відкласти вибори.

А. Золотарьов: — Якщо оголошено воєнний стан, навіть в окремих регіонах, вибори проводити заборонено. Це екстраординарний варіант. Його розглядають, але сумніваюся, що Президент може зважитися на нього. Тим паче що відтермінування президентської кампанії може піти Порошенкові на шкоду — його рейтинг може ще більше знизитися.