четвер , 28.03.2024

Безкоштовні автівки: в Україні роздаватимуть конфісковані машини

В Україні три автомобілі уже виставлено на ознайомлення на сайті OpenMarket.


Державний майданчик OpenMarket (ДП “СЕТІВ”) почав безкоштовну роздачу конфіскованих автомобілів на іноземних номерах, однак за таку щедрість вимагають виконання однієї умови – повного розмитнення автомобіля за свій рахунок. Відразу три таких лота було виставлено на ознайомлення на сайтіOpenMarket.

В свіжому аукціоні зазначено три німецьких іномарки: BMW 320 1996 р. в., Volkswagen Passat 1991 р. в. і Mercedes-Benz Е 220 1996 р. в. В OpenMarket повідомили, що таких машин у них багато, але це не зовсім “євробляхи”, у звичному розумінні слова. Про це повідомляє UBR.ua.

“Це конфіскат митниці, скоріш за все, контрабанда. Взагалі затриманих автомобілів досить багато. Думаю, машин 300-500 точно. Точну статистику не ведемо, але у західних областях майже всі такі (перебувають у нас на зберіганні). Але не всі йдуть безкоштовно”, — пояснив гендиректор державні майданчики Віктор Вишнів.

Хоча авто віддають безкоштовно, але просто так не подарують. Умова дарування — “бляхи” доведеться розмитнити за всіма правилами.

“Передане безоплатно майно може бути відчужене лише за умови сплати мита та інших податків і зборів”, — йдеться в поясненні до лотів.

І заплатити доведеться не мало. За підрахунками експертів самої площадки, розмитнити один з цих автомобілів обійдеться від 163 тис. до 222,5 тис. грн. Тобто простіше знайти такий же розмитнений автомобіль на сайтах з оголошеннями.

“Митниця виставляє на них завищені митні нарахування. Тому вони часто не продаються, і доходять до безкоштовної реалізації”, — уточнив Вишнів.

Та й отримати авто безкоштовно дозволять не всім. За законом, подарувати майно можна:

  • органам держвлади;
  • установам охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, соцзахисту та ін;
  • установам виконання покарань;
  • слідчим ізоляторам;
  • військовим формуванням;
  • на благодійні цілі;
  • для переробки, знищення (утилізації) такого майна.

Тобто у більшості випадків, розмитнення повинні будуть сплатити з державних коштів. Держава заплатить сама собі.

Як повідомляли Українські Новини, найбільшу кількість автомобілів на “євробляхах” ввезено в Україну з Польщі.