п’ятниця , 19.04.2024

Анотаційну дошку патріарху УАПЦ відкрили в Івано-Франківську

10 квітня в Івано-Франківську на одному з будинків на вулиці Шевченка у центрі міста відкрили пам’ятну анотаційну дошку Патріарху УАПЦ Мстиславу Скрипнику.

«Сьогодні ми відкриваємо пам’ятну дошку великій постаті, яка вартує вшанування, – ділиться історик-краєзнавець Василь Романюк. – Патріарх Мстислав відвідував Івано-Франківськ у 90-х роках минулого століття відразу після поїздки до Львова. В цьому будинку він мешкав колись разом з дружиною та її родиною. Тут народився його син.

Звичайно маємо пам’ятати його за те, що багато працював над створенням єдиної української православної Церкви. Перебуваючи за кордоном,  продовжував діяльність, організовуючи церковне життя українців діаспори і залишив після себе чимало духовних пам’яток. На жаль, до України патріарха не пускали. Тому, насправді. ми мало знаємо про його діяльність. Також він багато не встиг зробити саме на батьківщині».

На відкриття анотаційної дошки патріарху УАПЦ Мстиславу Скрипнику прибули Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій, керуючий Івано-Франківською єпархією митрополит Галицький Андрій, вікарій Івано-Франківської єпархії єпископ Коломийський Павло.

«Перший Патріарх Української Автокефальної Церкви, якого ми обирали у 90-х роках, Я був присутній на цьому Соборі, – розповідає Предстоятель УАПЦ Митрополит Макарій. –Тоді раділи, що готували український народ до незалежності і думали, що в Україні відразу постане одна помісна православна Церква. Пригадую, як у Львові зустрічали Патріарха – як багато людей. Хоча йому принесли чимало болю ті, хто був у владі. Адже він мріяв залишитися в Україні, а змушений був повертатися до Америки».

«Я три роки, як єпископ, ніс послух під керівництвом Патріарха Мстислава, – додає митрополит Галицький Андрій. – Я давно хотів, щоб його вшанували у нашому місті. Пригадую митрополит, коли бував тут, вказав на будинок, на якому зараз встановили пам’ятну дошку і сказав: «Тут народився мій син». Його синові зараз 97 років. А про ті негаразди, які були у нашій Церкві, говорив:  «Ви дурні, тому що немає нових Шептицьких і Сліпих». Тобто, людей, які розуміли значення Церкви. Також наголошував – що найдосконаліша конституція – це Біблія. Якщо б люди жили згідно з нею, то був би мир і спокій».

Довідка

Патріарх Київський і всієї Руси-України Мстисла́в І (у миру Степан Іванович Скрипник; 10 квітня 1898, Полтава — 11 червня 1993, Ґрімсбі, Канада) — визначний український церковний діяч, патріарх Київський і Всієї України УАПЦ, Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ (КП), Первоєрарх УАПЦ в Діаспорі. Почесний громадянин Тернополя, хорунжий Армії УНР. Небіж (син сестри) Симона Петлюри.

У квітні 1942 р. був висвячений у єреї. 14 травня, згідно з рішенням Собору УАПЦ в Кафедральному Соборі Андрія Первозваного у Києві, хіротонізований на єпископа Переяславського Української православної церкви.

У Почаєві вів переговори з митрополитом Української автономної церкви Олексієм (Громадським) про об’єднання двох церков, підписав 8 жовтня 1942 р. «Акт поєднання».

Заарештований гестапо на українських землях та ув’язнений у тюрмах Чернігова і Прилук, з 1944 р. жив у Варшаві, згодом — у Словаччині, пізніше — у Німеччині, де очолював єпархії УАПЦ в Гессені, Вюртенберзі.

1947 року на північноамериканському континенті обраний первоієрархом Української греко-православної церкви з титулом єпископа Вінніпезького і всієї Канади.

З 1949 очолив УПЦ в Америці та добився об’єднання з єпархією архієпископа Іоана (Теодоровича) на соборі в Нью-Йорку того ж року: владику Іоана було обрано митрополитом УПЦ у США, а його — заступником митрополита та головою Консисторії.

По смерті митрополитів Іоана (в 1971) та Никанора (в 1969) очолив УПЦ у США а також діаспору в Європі та Австралії.

30.10.1989 р. був проголошений патріархом Української автокефальної православної церкви в Україні та за кордоном.

На Всеукраїнському Православному Соборі в Києві 6 червня 1990 року, за участю понад 700 делегатів з усієї України (серед яких було 7 єпископів і понад 200 священиків), Собором затверджено факт утворення УАПЦ і обрано його Патріархом Київським і всієї України. 20 жовтня 1990 після 49-річної розлуки прибув в Україну митрополит Мстислав (Скрипник) (Літературна Україна, 1990, 25 жовтня). Вже 27 жовтня відбув з душпастирським візитом до Львова.

А вже 18 листопада 1990 року в Соборі святої Софії в Києві відбулася його інтронізація: став першим Патріархом УАПЦ.

Після створення 1992 р. УПЦ КП, проголошений її Предстоятелем з титулом Патріарха.

1992 року передав прапор 3-ї Залізної дивізії Дієвої Армії УНР новоствореній українській армії; бойовий прапор зберігається в музеї Збройних сил України.

Помер у канадському місті Ґрімсбі. Похований у крипті собору святого Андрія в Саут-Баунд-Бруку, США.

Джерело: “РІСУ”