п’ятниця , 29.03.2024

Майстер виготовляє музичні інструменти із звичайнісіньких сірників (ФОТО)

Прізвище Богдана Сенчука внесли до Національного реєстру рекордів України.

Чоловік виготовив для свого ансамблю незвичайні гармошку, бандуру, скрипку, гітару, гармонь, кобзу, барабан і навіть видумав власний інструмент — герба, пише газета “Експрес”.  

“Якось я подарував баян із сірників своєму вчителеві музики й він сказав: “От якби цей інструмент ще заграв!” — розповідає майстер. — Що ж, я вирішив втілювати в реальність те, про що говорив учитель, однак зробив спершу не баян, а гітару. Звучала вона, відверто кажучи, не дуже.

Згодом, завдяки тривалим консультаціям з професіоналами у сфері музики, я вдосконалив свій виріб, і сірникова гітара чудово зазвучала!   Потім з’явилася ідея зробити із сірників гармонь. Справжній інструмент я повністю розібрав. Корпус і кнопки замінив сірниковими. Опісля змайстрував скрипку, а згодом — бандуру.

Мріяв зробити й старовинний інструмент — бандху. Хотів, щоб він був у вигляді тризуба. Так, у мене з’явився власний музичний винахід і назвав я назвав його герба”, — розповідає рекордсмен.

На один інструмент майстер витрачає приблизно 20 тисяч сірників. Бухгалтер і тракторист за фахом, швець за професією та музичний майстер за покликанням використовує лише очищену соломку, яку замовляє на заводі сірників. Далі знімає точні розміри стандартних інструментів і — вперед!

“Виготовляю деталі, потім наклеюю їх на корпус, роблю раму, далі покриваю ще одним шаром сірників, потім ще одним. Дуже важливу роль відіграє сама рама, до якої будуть клеїтись елементи. Якщо вона зроблена міцно, то нічого не розпадеться. Можна грати досхочу”, — усміхаючись, додає майстер.

“Ми чули декілька музичних творів, виконаних на цих інструментах, й наші експерти могли переконатися, що це не макети, не інсталяції, а справжні музичні інструменти із сірників”, — каже Лана Вєтрова, керівник Національного реєстру рекордів України.

Леся РОДІНА