четвер , 28.03.2024

Уряд провалив програму боротьби з раком

Державна цільова програма щодо лікування онкологічних захворювань закінчилася, а нова  урядом не створена і не затверджена. Тепер всі хворі на рак, а також ті, що захворіють — мають  розраховувати виключно  на себе.

Про це повідомила Голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

За її словами, попередня 10-річна держпрограма, яка передбачала заходи з попередження та лікування онкозахворювань, закінчилася у 2016 році, і з того часу нової розроблено не було. Щоправда, Кабмін ухвалив постановою, що МОЗ мав би розробити нову держпрограму протягом першого кварталу 2017 року, але, як вже стало звичним, МОЗ нічого так і не зробив.

Програму досі не створено, а відтак не передбачено і коштів на її реалізацію. Пацієнти залишаться без допомоги. Можливо, це якась нова спеціальна “реформа”, яка має принести користь українцям? Можливо, так і потрібно? А, може, це просто злочинна бездіяльність посадових осіб МОЗу?

На переконання Ольги Богомолець, така політика МОЗ є загрозою національній безпеці держави, адже в загальнонаціональному масштабі призводить до знищення людського потенціалу України. Від неї людей гине набагато більше, ніж від бойових дій на сході.

Кількість онкохворих зростає, їх в Україні вже 1 мільйон,  щороку реєструється близько 130 тисяч нових випадків. Смертність також в 1,5 рази перевищує європейські показники! Від усіх видів раку в Україні вмирає 60% хворих. Здавалося б, треба бити в набат та спрямовувати всі сили на порятунок українців від раку.

Але уряд не тільки зриває розробку вкрай важливих держпрограм, він ще й позбавляє людей права на елементарну допомогу. На лікування онкохворих в бюджеті на 2018 рік виділено лише 28% від потреби.

Це означає, що за урядовою схемою “гроші йдуть за пацієнтом” кошти на лікування підуть тільки до 28% хворих на рак. Решта 72% будуть продавати майно та позичати гроші по світі, щоб отримати хоча б примарний шанс на життя.

І така картина спостерігається по всім напрямкам. При нормальній потребі фінансування медицини в розмірі 7% ВВП, уряд виділив на неї лише 3,5%. Комітет з питань охорони здоров’я неодноразово звертався до уряду з вимогою передбачити в бюджеті видатки на медицину хоча б у розмірі 5% ВВП, але захист здоров’я і життя людей, вочевидь, не є пріоритетом урядової  політики сьогодні.

«Лікарі масово виїжджають з країни, лікарні закриваються, держпрограми згортаються, Україна повертається у середньовіччя. Якщо це — реформа, то що тоді руїна?», — наголошує народний депутат.