четвер , 25.04.2024

На Прикарпатті обленерго готують до переходу на RAB-регулювання з 1 квітня

Енергопостачальні компанії “Черніговобленерго”, “Львівобленерго”, “Прикарпаттяобленерго” та “Сумиобленерго” планують перейти на стимулювальне регулювання (RAB-регулювання) з 1 квітня 2018 року.

Як повідомляється на сайтах вищезгаданих компаній, вони провели необхідні для переходу громадські слухання 29 січня -1 лютого.

У “Прикарпаттяобленерго” планують під час переходу на стимулювальне регулювання збільшити інвестиції в 2018 році вшестеро.

“За наявних інвестицій відновлення мереж 0,4-10 кВ, які на сьогодні підлягають реконструкції та заміні, триватиме 87 років, а в разі запровадження стимулювального тарифоутворення перебудувати мережі, які перебувають у незадовільному стані, вдасться протягом 16 років”, – йдеться в повідомленні компанії.

За підрахунками “Прикарпаттяобленерго”, в середньому кожен його споживач залишається без світла сім хвилин на добу. Після переходу на RAB до 2025 року компанія розраховує зменшити цей показник у містах у 2,5 раза, у селах – учетверо.

У “Львівобленерго” зазначають, що понад 60% мережі компанії потребують реконструкції та заміни, тоді як щорічні обсяги фінансування на ці заходи становлять близько 50% від необхідних.

“Так, недофінансування заходів програми розвитку електричних мереж “Львівобленерго” в 2012-2017 роках становило близько 400 млн грн”, – йдеться в повідомленні компанії.

“Сумиобленрего” розраховує протягом восьми років знизити індекс середньої тривалості перерв в електропостачанні споживачів удвічі для міської території та у 2,7 раза – для сільської.

“З 2019 року передбачається щорічне скорочення на 1% операційних контрольованих витрат, що зменшуватиме частку товариства в роздрібному тарифі на електричну енергію. Крім того, застосування показників ефективності технологічних витрат електроенергії приведе до поступового її зменшення”, – зазначають у компанії.

Як повідомлялося, нормативна база, необхідна для переведення енергопостачальних (обленерго) та водопостачальних (водоканали) компаній на стимулювальне регулювання (RAB-регулювання), набула чинності з 11-12 січня 2018 року.

Водночас Кабінет Міністрів України закликає Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) переглянути параметри RAB-регулювання для обленерго.

Джерело: “Інтерфакс”