п’ятниця , 29.03.2024

“Народилася у сорочці”: У Франківську балкон ледь не вбив дівчину (ФОТО)

У кам’яниці, яка була збудована у 1921 році, по вулиці Чорновола, 28 обвалився балкон.

Про це у мережі Фейсбук повідомила Мар’яна Стринаглюк, на яку ледь не впали уламки балкона.

“Казали люди (очевидці події), що я народилася в сорочці. Сьогодні на вул. Чорновола потрапила під балконопад: отакенна брила бетону впала мало не на голову, обсипавши дрібними осколками”, – написала Стринаглюк.

У прес-службі патрульної поліції повідомили, що на місці працюють фахівці ДСНС та комунальні служби.

Перевірки КП ЄРЦ у 2013 році засвідчили, що загальний стан будинку задовільний, проте балкони, фасад і покрівля споруди у незадовільному стані. 1 липня 2016 року КП МІУК зняло будинок з балансу і передало у самоуправління мешканців.

Цей будинок у 1921 році на розі вулиці Ґолуховського (тепер Чорновола) і Ґіллера (тепер Гординського) був зведений коштом єврейського підприємця Карла Вайнґартена. Це монументальна чотириповерхова кам’яниця з двома рівноцінними фасадами, що виходять на обидві вулиці. Завдяки цьому будинок має дві адреси – Чорновола, 28 та Гординського, 17.

Будинок побудований у стилі модерн, прикрашений атлантами, кариатидами, ліпниною, оригінальними балконами. Дата побудови викарбувана над під’їздом з боку вулиці Чорновола.

28 січня 2016 року будинок рішенням сесії Івано-Франківської міської ради був включений до “Програми охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська на 2016-2018 роки”.
На реставрацію фасаду будинку потрібно 728 500 тисяч гривень.
Джерело: “Курс”.