п’ятниця , 19.04.2024

У Франківську з 1 квітня проїзд у маршрутках буде 5 грн і 7 грн?

Проїзд у маршрутці буде коштувати п’ять або сім гривень залежно від часу доби. Відповідний проект рішення зі сварками і суперечками пройшов громадське обговорення.

Громадське обговорення тарифів на проїзд у маршрутках зібрало повний зал у міськвиконкомі, що є рідкістю для подібних заходів у місті.

Начальник управління транспорту і зв’язку міськвиконкому Олег Ганчак, який головував на обговоренні, повідомив, що аудиторська компанія “Аудитсервіс” провела розрахунок вартості проїзду на міських автобусних маршрутках. Згідно з цим розрахунком і сформували проект рішення про підвищення тарифу на проїзд. Як пояснив представник “Аудитсервісу”, розрахунки робилися по автобусах ТОВ «Корида Транс». Для дослідження було вибрано 7 маршрутів. На кожному обґрунтований тариф вийшов різний: наприклад, для маршруту № 22 – 4,16 грн, а для маршруту №41 – 8,1 грн. Середній тариф по підприємству вийшов 5,15 грн.

Ганчак зазначив, що є пропозиція, аби в дію це рішення вступило з 1 квітня цього року.

Проект рішення передбачає підвищення тарифу на проїзд у міських маршрутних автобусах до 5 гривень за поїздку з 6 до 20 години та 7 гривень – з 20 до 23 години. Наразі вартість проїзду у міських маршрутних автобусах – 4 гривні за поїздку. Востаннє тариф підвищували у 2015-му році.

Безоплатний проїзд пенсіонерів та пільгових категорій приватними перевізниками здійснюватиметься з 10 до 16 години без обмежень. До 10 та після 16 в кожному автобусі буде по три пільгові місця.

Водій маршрутки Андрій Серафин поцікавився, чи варто розраховувати на нові автобуси, враховуючи такі тарифи. “На нові автобуси швидше за все розраховувати не треба. На сьогодні, якщо підняти тариф до 5,50, і при цьому платитимуть всі категорії, то, можливо, за рік поміняється 10% рухомого складу”, – відповів аудитор.

Як зазначив Ганчак, в Івано-Франківську одна з найвищих соціальних складових у тарифі на перевезення. Перевізники гукали із залу, що все це навантаження – на їхніх плечах. І поцікавилися, чим саме керувалися міська рада, коли вписувала у договори перевезення пенсіонерів без обмежень з 10 до 16. Ганчак закликав присутніх заспокоїтися і заявив, що питання відшкодування за пільговиків сьогодні не обговорюється. Втім, на думку перевізників, саме це і є головним питанням. Дискусія переросла в гарячу сварку.

Як повідомив Ганчак, за результатами візуального обстеження, які були проведені спільно з громадськістю, у пільговий період з 10 до 16 год намаршруті №21 – 58% платні пасажири, 42% – пільговики, на маршруті №22 – 70% – платні, 30% – пільговики, на маршруті №41 – 55% платні, 45% – пільговики. Перевізники заявили, що в таких умовах з діючим тарифом не можна говорити про нові автобуси і вимагати кращої якості.

«Те що робиться останнім часом ні в які рамки не влазиться. Ми робили свою перевірку. На вихідних я перевожу 500—600 пільговиків. У робочий день від 800 до 1000 пільговиків. Одна людина може їхати у моєму автобусі 4- 5 разів. У нас до 70% пільговиків. Ми згідні возити людей, але людей не рахують уже за людину. За каденцію Анушкевичуса не була такого, як зараз – усі біжать жалітися до Марцінківа. У нас якийсь хаос в місті, пенсіонери обнагліли до краю, не рахують водіїв уже за людину», – не стримувався водій маршруту №25.

“Скільки можна паразитувати на водіях. Ми возимо людей безкоштовно, нам ніхто не повертає компенсацію, а нас називають скотовозками. Ця наша влада, ця “Свобода” є паразитами для нашого міста. Ми возимо половину пасажирів безкоштовно, і ніякої подяки. Совість треба мати” – сказав Андрій Серафин.

Ганчак попросив перевізників не чіпати політику. “А ці перевезення хіба не політика? Піаряться за наші гроші”, – відповідали водії.

Врешті, суперечки припинив Олег Ганчак, подякувавши всім за пропозиції.

“Ми виносимо на виконком пропозиції про 5 гривень і після 20 години – 7 гривень з 1 квітня”, – підсумував Ганчак.

Також до проекту рішення долучили розрахунок економічно обґрунтованого тарифу для послуг з перевезення пасажирів у міських маршрутах загального користування автобусами малого класу типу «Еталон», «Богдан» 2007-2008р. випуску станом на 23.11.2017р.

За розрахунками вартість витратних матеріалів з часу останнього підняття тарифі у 2015 року зросла на 70%.

Нагадаємо, це уже друга спроба провести громадські слухання, щодо проекту рішення “Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування”. 1 грудня у міськвиконкомі громада і перевізники не змогли знайти спільної мови, щодо тарифу.

У  січні 2018 року франківські перевізники вимали підвищення тарифів на проїзд і погрожували страйком – заявляли, що приватні автобуси на маршрути не виїдуть. Тоді міський голова Руслан Марцінків обіцяв, що не погодиться на ультиматуми перевізників, а з тими, хто не виїде на маршрути, будуть розірвані договори. Пізніше Руслан Марцінків заявив, що до обговорення тарифу на проїзд повернутися навесні.

Джерело: “Курс”.