субота , 20.04.2024

Подробиці конфлікту із місцевою громадою на Франківщині (ФОТО)

Голова франківської організації “Національних дружин” Микола Гуртовський розповів, навіщо представники організації приїхали до Микуличина та чому розгорівся конфлікт із місцевою громадою.

Нагадаємо, 16 лютого у селі Микуличин Яремчанської міської ради громада затримала представників громадського формування “Національні дружини“. На місці поліція вилучила зброю, а відтак відкрила кримінальне провадження за ст. 263 ч. 1 ККУ (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Як розповів КУРСу голова івано-франківської організації “Національних дружин” Микола Гуртовський, 16 лютого у Микуличин поїхали 13 представників “Національних дружин” і двоє представників Івано-Франківської міської асоціації учасників АТО, які мають посвідчення громадських інспекторів екологічної інспекції.

“Ми неодноразово закликали людей боротися з незаконною вирубкою лісів. І якщо подивитися на Google Maps, то видно багато ділянок, де вирубані ліси. Серед них і в Микуличині. Ми як громадська організація їхали туди, щоб подивитися, чи ці вирубки лісів законні чи ні”, – розповів Гуртовський.

Він розповів, що дійсно по дорозі зупинили лісовоз. Хлопці, які мали посвідчення інспекторів екоінспекції, перевірили документи і відпустили вантажівку. У лісі запустили дрон, відзняли місцевість, а коли поверталися назад, дорогу автівкам перекрили місцеві жителі.

“Ми намагалися пояснити цим людям свою позицію: що ми проти вирубки лісу і ми нічого не робили, ми просто приїхали познімати. Ми людям це пояснювали, а вони почали нас називати “проплаченими”, “тітушками”, “бандою”. Було кілька провокаторів, які кричали: “От мені подзвонили – їде три буси “Національних дружин”, збирайте все село”. Хоча я, як голова організації, знаю точно, що ніхто не їхав. Потім приїхав голова сільської ради Микуличина, приїхала поліція. Голова сільської ради також почав підбурювати людей, кричав: “Громадо, давайте, вставайте!””, – розповів Микола Гуртовський.

Особливо обурив місцевих мешканців той факт, що дружинники приїхали в село зі зброєю: у них знайшли пістолет і рушниці.

Зброя, яку вилучили правоохоронці, була зареєстрована, запевняє Гуртовський. Її ніхто не застосовував і не показував. Поліція її знайшла в автомобілях, зазначає представник “Національних дружин”.

“Ситуація вже вирішувалася, приїхав заступник начальника ГУ  Нацполіції Івано-Франківської області Олег Йосипів, домовилися, що в хлопців забирають зброю і ми їдемо. І тут приїхав депутат (Андрій Марійчин, – КУРС) і почав людей піднімати проти нас. Він бігав з телефоном, всіляко нас провокував, хоча ми не велися. Потім почали бити, одного з наших хлопців якимось предметом вдарили по лиці. Хлопець впав і отямився у відділку поліції”, – розповів Микола Гуртовський.

Він розповів, що з такими рейдами “Національні дружини” їздили і в інші райони області, фотографували та фіксували вирубки квадрокоптером. Збирали матеріал, щоб у подальшому заручитися підтримкою екоінспекції і разом продовжити патрулювання.

Він також зазначив, що про відкрите кримінальне провадження дізнався зі ЗМІ.

“Коли приїхав заступник начальника з обласної поліції, він дійсно нас звідти вивів живими, але я не розумію, чому відкрили кримінальне провадження? Чому вилучили зброю, не надавши ніяких документів, наприклад, протокол вилучення зброї?” – зазначив він.

У Микуличин представники “Національних дружин” приїхали вдруге. Перший раз зафіксували, як вантажівка вивозила ліс з території Карпатського НПП. Втім, місцеві лісники, розповів Гуртовський, запевнили, що ліс зрубали законно.

“Ми, коли їхали, очікували на підтримку громадськості, а не навпаки. Ми навіть зробили листівки про проблему вирубки лісу, хотіли їх роздавати і звертати увагу людей на цю проблему, – каже Микола Гуртовський. – Люди нас били, кричали “Банду геть!”. Наша позиція – боротися проти незаконної вирубки лісу, і як громадські інспектори ми не маємо стосунку до банди”.

Депутат Івано-Франківської обласної ради Андрій Марійчин, який активно брав участь у затриманні “національних дружинників” у Микуличині, також пояснив більшості місцевих мешканців свою позицію. Після публікації інформації про затримання дружинників їхні прихильники в соцмережах звинувачували Марійчина ледь не в покриванні вирубок.

Офіційно заявляю: я особисто жодного відношення до лісового бізнесу не маю. Працюю як підприємець в сфері туристичних послуг.
Дорогі Українці. Біда уже у нас на порозі. Тільки вдумайтесь: громадська організація (!!), озброєні хлопці з інших областей, приїхали наводити порядок у туристичному краї. Де так чи інакше більше 60% місцевого населення мають відношення до туристичної галузі і самі в першу чергу зацікавлені в збереженні лісів. Мені дуже шкода, що, можливо, і порядних молодих людей, а тим більше атошників, використовують втемну, прикриваючись нібито благими намірами охорони лісу. Держава тріщить по швах: “поліції у нас немає”, “місцеві органи самоврядування відсутні”, інших “державних контролюючих органів не існує”, тільки залишились самі “прозорі”, самі “чесні”, озброєні громадські організації, які будуть робити з нами порядок? Це катастрофа. Нам потрібно за будь-яку ціну зберегти мир на нашій території. Схаменіться, люди, бо біда буде.
Я так розумію, що створення даних громадських організацій – це підготовка до виборів. Зараз вони ліс оберігають, потім туристів, а в 19-му році будуть наводити порядок на виборах. Одним словом – біда…” – відповів депутат на закиди.

На візит гастролерів-“дружинників” заявою відреагувала також Яремчанська регіональна спілка ветеранів АТО:

Шановна громадо Яремчанщини, ми, як громадська організація “Яремчанської регіональної спілки ветеранів АТО”, стали свідками події, яка відбулася 16.02.2018 на території Яремчанської міської ради у с. Микуличин, участок Полумистий, коли силами місцевої громади, самообороною Микуличина, нашими силами та працівників поліції затримано до зубів озброєних молодиків в одностройній камуфляжній формі, які називають себе “Національна Дружина”. Дане піонерське угруповання третій день тероризує туристичний карпатський регіон, залякує людей, дітей, протидіє роботі підприємців. Спортивної зовнішності молодики з Франківська, Львова, Харкова без належних їм повноважень та повідомлень у місцеві правоохоронні органи та органи місцевого самоврядування, а втретє приїхали в Яремчанський регіон з метою “наведення порядку “.
У себе вдома вони вже порядок навели і приїхали до нас зі зброєю вчити нас жити. Чітко згуртоване, озброєне, войовниче угруповання, з ознаками добротного фінансування – це не закінчена тітушня чи бандити з 90-х, які прикриваються “доброю” ідеєю та гучною патріотичною назвою. Найбільш прикро, що з ними приїхали представники обласної асоціації АТО, Тарас Шпук і Yura Kachak Юрій Качак, і нас як своїх побратимів навіть не поставили до відома!
Даних осіб затримано та доправлено в Яремчанський відділ поліції, зброю вилучено згідно з чинним законодавством.
Ми, як захисники, давали клятву на вірність Українському народові і будемо її дотримуватися і стояти на захисті інтересів свого народу, народу, який кормив і кормить свою армію, і захищати Вас від таких непроханих гостей, які за кошти олігархів гастролюють і лякають простих Українців!

Джерело: “Курс”.