четвер , 28.03.2024

Івано-Франківськ: пам’ятки перлини західної України (ФОТО)

Івано-Франківськ є важливим культурним центром західної України і просто обов’язковий до відвідин. 

Вечірній Івано-Франківськ

Пам’ятки цього міста – це суміш старовини, віри і величі. Вирушай у подорож по Україні і подивися на пам’ятки Івано-Франківська.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Колегіальний костел (Художній музей)

колегіальний костел

Колегіальний костел є одним з найцінніших архітектурних і духовних пам’яток Івано-Франківська та всієї України. Звели його в далеких XVII-XVIII століттях як усипальницю родини Потоцьких, що володіли містом у ті часи. На східній стіні перед контрфорсами розміщений герб Потоцьких “Пилява”.

Костел виконаний у стилі бароко з елементами ренесансу. В інтер’єрах костелу можна подивитися на фрески А. Фабянського. У радянські часи храм не працював.

Зараз тут розміщено експозицію Музею мистецтв Прикарпаття, де представлені зразки галицького іконопису, барочна скульптура Гуддера і Пінзеля, творчість класиків західноукраїнського малярства, а також роботи польських, австрійських, німецьких та італійських майстрів ХVIII-XX ст.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Ратуша (Краєзнавчий музей)

Ратуша, Івано-Франківськ

Ратуша на площі Ринок є найбільш впізнаваним символом міста. Її побудували в 1932 році і на той момент це була найвища будівля міста: 49,5 м. Український прапор було піднято над будівлею ратуші в квітні 1990 р. Тут можна подивитися кілька експозицій Краєзнавчого музею, всього 120 тисяч предметів.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Кафедральний Воскресенський собор

Воскресенський собор

Кафедральний Воскресенський собор є головною греко-католицькою святинею Івано-Франківська. Цей храм побудований за правилами австро-баварської архітектурної школи з чіткими рисами класицизму.

Цікаво, що з огляду на це, все ж верхівки веж виконані в стилі гуцульської дерев’яної архітектури. В інтер’єрі можна подивитися на дивовижної краси великий п’ятиярусний іконостас, виконаний українськими художниками А. Монастирським і М. Сосенком.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Музей родинних професій

Музей родинних професій

Цей цікавий приватний музей професій був створений журналістом Р. Фабрикою. Тут можна подивитися на 150 зовсім різних професій, якими займалася сім’я колекціонера протягом останніх 200 років.

Пасічники, архітектори, ковалі, лікарі, будівельники, геологи, шахтарі, музиканти, агрономи, зоотехніки, вчителі, садівники – список значний. Відвідувачі музею побачать професійні інструменти, пристрої, механізми та апарати починаючи з давніх часів і закінчуючи сучасністю.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Cтометрівка

Івано-Франківськ. Стометрівка

“Стометрівка” – це пішохідна частина вулиці Незалежності від Вічевого майдану до вулиці Івана Франка.

Насправді її довжина близько півкілометра, але назва вже назавжди закріпилась у місцевих жителів. Це найпопулярніша прогулянкова зона міста з безліччю вуличних кав’ярень і ресторанів, бутиків і книгарень.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Бастіон

Івано-Франківськ, Бастіон

Від давньої Івано-Франківської фортеці в сучасному місті залишився тільки фрагмент оборонної стіни з бастіоном, які можна подивитися в реконструйованому вигляді.

Закладена фортеця була ще в 1662 році: вона захищала місто від турецької облоги вже в 1672 році. Зараз у казематах бастіону розташована однойменна галерея: торгово-розважальний комплекс з терасою для прогулянок, сувенірними лавками, бутиками, кафе і рестораном.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Вірменська церква

Івано-Франківськ, Вірменська церква

Вірменський костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії жителі міста називають просто «блакитна церква». Висока будівля з двома вежами в стилі зрілого бароко розташована поруч з ринковою площею.

Храм був побудований в XVIII столітті на місці дерев’яної церкви на честь чудотворної ікони Богородиці. В оформленні інтер’єру переважає дерев’яна скульптура, стіни прикрашені фресками. Зараз церква відкрита для парафіян як Свято-Покровський собор УАПЦ.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Міське озеро

Івано-Франківськ, Міське озеро

Озеро з’явилося в 1955 році і відтоді місцеві жителі нарекли його “Станіславське море”. Це одна з основних зон відпочинку Івано-Франківська. Тут працює човнова станція і є найромантичніше місце – місток, що веде на “Острів кохання”.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Дем’янів Лаз

Дем'янів Лаз

Досить трагічне місце, адже в урочищі Дем’янів Лаз масово розстрілювали в’язнів тюрми НКВС у 1941 р. Загалом тут загинуло близько 524 осіб.

У пам’ять про них в 1998 році відкрили меморіальний комплекс “Дем’янів Лаз”, а в 2009 році – музей. Назва урочища прямо пов’язана з ім’ям одного з місцевих селян Дем’яна, який володів ділянкою Посічнянского лісу.

Івано-Франківськ, пам’ятки: Замок Потоцьких

Івано-Франківськ, Замок Потоцьких

Зараз замок не в найкращому стані, але все ж його можна відвідати. Заклали його в 1672 році, потім не раз реконструювали та добудовували.

У результаті кропіткої роботи замок складався з триповерхового палацу, оточеного оборонними валами і бастіонами, бічних службових будівель і парку в центрі замкового двору.

На жаль, добре збереглася тільки парадна палацова огорожа, що відділяла замок від міста, з в’їзними воротами, прикрашеними лицарськими символами, яку реконструювали. Зі зворотного боку замку можна побачити залишки валів і бастіонів, на одному з яких встановлений монумент “Вознесіння” з 3-метровою скульптурою Ісуса Христа.

Джерело: Tochka.net