четвер , 28.03.2024

Як на Різдво не розминутися з Ісусом

Теж це відчуваєте? Передсвятковий настрій вже витає довкола: прикрашені ялинки, величезні вітрини магазинів нагадують казкові сюжети, листівки, рекламки, пісні — все на різдвяні мотиви.

Завбачливі господині вже починають скуповувати все необхідне для готування смачних наїдків. До Різдва готуються заздалегідь, намагаючись якомога ретельніше прибрати вдома, прикрасити якось оригінально, щоб здивувати гостей.

Зрештою, й справді, не так багато часу залишається, щоб відсвяткувати на висоті, з усіма традиціями, та ще й встигнути побачитися з усією родиною, друзями. Найпарадоксальніше, що в тій метушні ми забуваємо про найголовнішого, того, з ким маємо зострітися в час Різдва.

Про те, як правильно підготуватися до Різдва в передачі „Радіо Марія“ розповів ординарій Київсько-Житомирської дієцезії Віталій Кривицький. Він зокрема підкреслив проблему підміни понять. Зараз більше уваги приділяємо матеріальним речам, а духовний зміст свята втрачається.

Як наголосив гість програми, свято стає центром егоцентризму, „показухи“ і налагодження бізнес-відносин. Маємо культ столу. Та не в цьому суть Різдва. Повинен бути духовний зміст, бо тоді не знайдеться місця Ісусові чи воно буде дуже малим. Навіть інколи вертепи, різдвяні концерти перестали бути прославою Христа. Часто це виступи лише задля аплодисментів.

— У час Різдва Ми переживаємо велику таємницю втілення Бога. Завжди запитую себе, що було більшим страждання для Ісуса: померти на хресті, як людина, чи як безмежний всемогутній Бог увійти в людину? Бог обмежився в своїй силі і уподібнився людині в усьому, окрім гріха. Це велика жертва. Ми забули про прославу Бога, а звернулися до себе, — підкреслив отець Віталій Кривицький.

Зазвичай підготування до свята займає більше зусиль і часу, ніж саме свято. Тож коли воно приходить, багато хто навіть не має сили прийти на Літургію. То хто в центрі цього свята, якщо всі сили використаємо на приготування, а потім на свята падамо „мертвими“. Тоді воно не матиме правдивого змісту, а стане святом для себе, але не для Бога.

— Не відкидаю приготування, але не маємо приділити цьому увесь час і увагу. Церква пропонує готуватися духовно. Якщо б ми сказали комусь, що за п’ять днів до тебе прийде Ісус, то реакція була б різна. Хтось би шукав спосіб примиритися з усіма, хтось шукав би найближчу церкву для сповіді та багато іншого. Ціле наше життя не для того, щоб навчилися готувати різні страви, стали супер дизайнерами, прикрашали найкраще ялинки, а для того, щоб ми жили у згоді з Господом. Адже головним ініціатором приходу Ісуса щоб нас спасти, — є Бог. Але режисером нашої подальшої дороги спасіння, окрім Бога, є кожен із нас. Ми маємо замислюватися, чи стоїмо на дорозі до Нього, чи вже служимо мамоні, — додав священик. — У ці моменти варто запросити Бога, бо Він запрошує кожного з нас. Господь може зцілити не лише християнина, а й людей, які жили невпорядковано. Тому треба більше прибрати у серці, щоб Ісус прийшов і побачив, що ви готувалися.

Джерело: dyvensvit.org