п’ятниця , 19.04.2024

Служба зайнятості проводить роз’яснювальну роботу щодо трудової міграції прикарпатців

Проблема трудової міграції українців за кордон набуває сьогодні особливої актуальності, адже останнім часом міграційні процеси лише посилюються.

І хоча точних статистичних даних стосовно кількості українських громадян, які працюють за кордоном, немає, експерти відзначають одну характерну особливість: трудова міграція за кордон помолодшала.

Тисячі наших співгромадян щорічно покидають власні домівки у пошуках кращої долі. Часто-густо вони навіть не усвідомлюють про загрози та ризики, на які себе наражають, стають жертвами насилля, зловживань, сексуальної та трудової експлуатації.

З метою запобігання таким явищам, для підвищення обізнаності населення щодо ризиків при виїзді на роботу за кордон Івано-Франківською обласною службою зайнятості протягом 2017 року проведено 198 семінарів з питань запобігання трудовій міграції, торгівлі людьми, в яких взяли участь 2739 осіб. Населенню надається інформація щодо суб’єктів підприємницької діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які мають відповідну ліцензію Мінсоцполітики. Це важливо ще й тому, що ще на початковому етапі трудові мігранти нерідко мають справу з сумнівними посередниками на ринку праці, яких майже не цікавить, у які умови потрапляє людина.

Разом з тим, трудова міграція — це цілком природне явище, яке існує в усьому світі. Проблема в тому, щоб забезпечити заробітчанам захист і соціальні гарантії. І хоч обласна служба зайнятості не може зупинити цього процесу, вона впливає на нього шляхом активної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед громадян.

Сподіваємось, що така робота проводиться не даремно, і наші співгромадяни не будуть нехтувати застереженнями та наданими корисними порадами, не попадатимуть у скрутні ситуації і усе ж таки шукатимуть роботу в Україні, зазначають у прес-службі Івано-Франківської ОДА.