п’ятниця , 29.03.2024

Реакція на щеплення є ніщо порівняно з самою хворобою, – франківський педіатр закликає вакцинувати дітей від дифтерії (ВІДЕО)

В Івано-Франківській області захворіло на кір вже майже дві тисячі дітей. Про це журналістам розповіла Мирослава Клим’юк, лікар педіатр.

Лікар заявляє, що бажано вакцинуватись підліткам та, навіть, дорослим, які ще не хворіли кором, пишуть Версії з посиланням на ОТБ “Галичина”.

“Напевне з дифтерією така ж ситуація, як і з кором. Тому, що батьки починають зчеплювати дітей вже тоді, коли відчувають небезпеку. Якщо брати до уваги те, що з кором можна справитись за більш короткі терміни, бо для цього є двохразова вакцина. Один раз ми прищепаємо дітей в рік і ревакцинація проводиться в шість років. Якщо є порушення календарного процесу, то ми робимо вакцинування з інтервалом в один місяць, коли діти вже досягли шестирічного віку. То з дифтеріє буде набагато складніше. Тому, що вакцина є трьохразовою і, відповідно, ревакцинація також трьохразова. І якщо прищепилась дитина від кору зараз і мають вакцинацію і реакцинацію, то ми чекаємо місяць і можемо прищепити від дифтерії”, – відзначила Мирослава Клим’юк, лікар педіатр.

Медик переконує, що варто через місяць після щеплення на кір зробили вакцину проти дифтерії.

“Дифтерія є більш небезпечною хворобою і веде до летальних наслідків. Починається вона дуже гостро з підняттям температури із загальною інтоксикацією. Дитину нудить, болить голова, горло набрякше. Дитина втрачає голос, з’являються білі налети на горлі. Якщо їх знімати, то вони коровоточать. Все таки дифтерія вражає всі важливі органи: серцево-судинну систему, нервову систему, веде до ниркоої недостатності, спричинює легеневу недостатність. Тому потрібно постійно контактувати зі своїм лікарем. Вакцина може мати тільки місцеві реакції – це місце введення, може виникнути почервоніння, може бути незначне підвищення температури. Але це все є ніщо порівняно з самою хворобою”, – додала педіатр.