середа , 24.04.2024

Суд амністував правоохоронця, який вимагав 40 тисяч з водія за побиту вантажівку

Суд амністував інспектора поліції, що “вибивав” гроші з водія за пошкоджену  ним “тестеву” вантажівку.  Авто нібито належало родичу правоохоронця, але на роботу водієм приймав його він.

Коли ж знайдений ним водій потрапив в ДТП, інспектор змусив його написати розписку про борг у 40 тис. грн.

Про це йдеться у вироку Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 26 грудня.

Відповідно до матеріалів справи, підсудний Руслан С. на час вчинення злочину – був інспектором відділу служби «102» управління інформаційної підтримки та координації поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, лейтенантом поліції. Під час судового розгляду, як пише у вироку, був вже у статусі “непрацюючого”.

Працюючи в органах, Руслан С. розмістив оголошення в мережі Інтернет про пошук водіїв вантажних автомобілів та залишив у ньому номер власного мобільного. Працевлаштовував він, як пояснив у суді, на роботу до тестя. А досудове слідство так і не знайшло, кому ж належать вантажівки, на які  правоохоронець  шукав водіїв. Власне, до суду його привело не це, а вимагання грошей із працевлаштованого ним водія.

Так, знайдений за оголошенням  ним водій у липні 2017 зіткнувся з іншою автівкою, з місця поїхав.  Дорогою передзвонив “начальнику” та розповів про ДТП. Той сказав повертатись у місто і того ж дня правоохоронець сказав відшкодувати завдані йому матеріальні збитки. Погрожував працівнику, забрав посвідчення водія і мобільний. Мовляв, усі  речі, в тому числі передані раніше нібито для роботи Назарем  свої паспорти,  поверне тільки після повного відшкодування збитків.

Причому, не знаючи точного розміру завданих збитків, сказав написати водію розписку про позичені 40 тис. грн.

Далі лейтенант надзвонював водію, знову погрожував, нагадував про борг. А під час реальної зустрічі зустрічі затягнув водія силоміць у своє авто, дав кілька разів в голову. Після чого “екс-працівник” пообіцяв віддати частину коштів – 15 тис. Після отриманих 15 тисяч правоохоронець  віддав робітнику закордонний паспорт, який був у нього з моменту працевлаштування,  та посвідчення водія.

У суді лейтенант свою вину визнав. Розповів, що то він  на фоні емоцій  забрав в потерпілого паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення водія та мобільний телефон та вимагав в потерпілого якнайшвидшого відшкодування.

Визнав, що його дії були неправомірними та попросив застосувати до нього “Закон про амністію”. Суд прислухався. Він  визнав його винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.189 “Вимагання”, ч. 3 ст. 357  КК України  “Викрадення, привласнення, вимагання документів…” та дав три роки тюрми. А на підставі  п.”в” ст.1 Закону України “Про амністію у 2016 році” звільнив від призначеного покарання.