субота , 20.04.2024

Гривня, бензин, ціни: чого чекати українцям 2018 року

2018 року зростання української економіки продовжиться і набере обертів.

“У 2017 році ми бачили зростання практично у всіх секторах економіки, крім деревообробної промисловості. Там спад продовжиться і в наступному році.

Введення мораторію на експорт кругляка знижує темпи зростання цього сектора. Але при цьому робить його більш високотехнологічним.

Сировина залишається в країні, переробляється на наших пилорамах”, – розповів Gazeta.ua аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко.

Гривня

“У цьому році гривня до грудня досить добре тримала удар. Практично з початку 2017 го курс почав знижуватися і вже в серпні був на рівні 25,30 гривні за долар. Сприяло цьому зростання цін на сировину, збільшення експорту. В країну надходила валюта.

Наступний рік для гривні буде досить простим – основні виплати за боргами припадають на 2019-2020 роки, ціни на експортні товари зростають, економіка йде вгору. Можна очікувати зміцнення національної валюти”, – говорить Максим Пархоменко.

Бензин, автогаз

“Ціни на паливо будуть рости разом зі світовими цінами на нафту. Є ймовірність, що середня ціна за літр бензину подолає позначку 30 гривень і зможе протриматися там до літа. Зростання валютного курсу спровокує збільшення цін на автогаз приблизно на гривню”, – прогнозує аналітик.

Ціни

“Ціни і далі будуть рости. Після скасування держрегулювання в 2017 році багато продуктів подорожчали в середньому на 20%. Якщо держава не вплине на ціни, в 2018-му тенденція триватиме. І вартість продуктів зросте ще на 10-15 відсотків”, – зазначив Максим Пархоменко.

Пенсійна реформа

“Перехід на накопичувальну систему так і не відбувся. Міністерство соцполітики не знає, як правильно перевести людей і хто буде обслуговувати, управляти накопичувальної частиною Пенсійного фонду. Зараз тільки 4% українців користуються послугами приватних пенсійних фондів або страхових компаній. Це доводить, що пересічний українець сподівається лише на державу”, – додав аналітик.