вівторок , 19.03.2024

На дорогах Прикарпаття цього року загинуло 98 осіб

У понеділок, 11 грудня, в Івано-Франківському обласному управлінні Нацполіції відбувся брифінг щодо безпеки пішоходів.

дтпПоліцейські розповіли журналістам про аварійну ситуацію загалом, проаналізували основні причини травмування та загибелі пішоходів на Прикарпатті, а також запропонували журналістам активніше долучитися до формування у мешканців краю культури поведінки на дорозі.

Як зазначив т.в.о. заступника начальника ГУНП в Івано-Франківській області Олег Йосипів, метою зустрічі з представникам засобів масової інформації є привернення уваги якнайширших кіл населення до проблеми безпеки на дорозі пішоходів.

Лише від початку грудня внаслідок дорожньо-транспортних пригод обірвалося життя 3 пішоходів, ще 6 зазнали травм. І покращити ситуацію з дорожньо-транспортним травматизмом можливо лише за умови неухильного дотримання Правил дорожнього руху як пішоходами, так і водіями.

Начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області Микола Іваницький повідомив журналістам, що у цьому році вже скоєно 480 ДТП із потерпілими людьми, у яких 98 осіб загинуло та 653 людини отримали травми. Він перелічив основні причини їх скоєння, серед яких були порушення швидкісного режиму, виїзд на смугу зустрічного руху, керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння, та перехід через проїзну частину в невстановленому місці.

Зокрема, за цей період сталося 109 ДТП із потерпілими за участю пішоходів, у яких 22 людини загинуло та 87 травмовано. Найскладніша ситуація на Коломийщині, у Надвірнянському та Тисменицькому районах. Переважна більшість таких аварій стається поза межами пішохідного переходу.

Таких було 94 дорожньо-транспортні пригоди, у яких загинула 21 особа та 73 травмовано. Для порівняння в 15 випадках ДТП вчинено у межах пішохідного переходу, внаслідок чого загинула 1 людина та 14 осіб травмовано.

Проблема ДТП за участю пішоходів особливо гостро стоїть у темну пору доби і в період сутінок, коли різко знижується видимість пішоходів на дорозі. Тому пішоходам слід бути вкрай уважними та використовувати за таких умов світлоповертаючі елементи, щоб водії могли вчасно побачити їх на дорозі.

За словами заступника начальника Управління патрульної поліції м.Івано-Франківськ Олега Сердюка, невтішна картина залишається й в обласному центрі. Лише упродовж останнього місяця тут трапилося 17 ДТП за участю пішоходів.

Нерідко доводиться спостерігати, як Правила дорожнього руху порушують дорослі, переходячи чи перебігаючи вулиці та автодороги де і коли їм заманеться, водночас їх діти вказують батькам на порушення і йдуть до пішохідного переходу.

На брифінгу своїм баченням вирішення цієї актуальної проблеми поділилися також начальник відділу технічного нагляду Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Руслан Іваник та начальник технічного відділу управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Михайло Іванишин.

Поліцейські запропонували присутнім переглянути відео- та фотоматеріали, які ілюструють причини та наслідки порушень Правил дорожнього руху. Також Олег Йосипів оголосив про проведення тематичного флешмобу «Я – ПІШОХІД: маю ПРАВА, але маю й ОБОВ’ЯЗКИ!».

Його учасники виставлятимуть у соцмережах своє селфі біля пішохідного переходу, закликаючи у такий спосіб усіх бути дисциплінованими учасниками дорожнього руху та передусім самим подбати про свою безпеку на дорозі.