вівторок , 16.04.2024

На горі Піп Іван наступного року відновлять астрономічну обсерваторію

30 листопада – 2 грудня у Варшаві відбулася традиційна щорічна нарада, присвячена відновленню Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван, яку здійснюють Прикарпатський національний імені Василя Стефаника та Варшавський університети.

У зустрічі взяли участь ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, начальник управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, а також архітектори, інженери, експерти та науковці, які є реалізаторами цього проекту.

Вони підбили підсумки відновлювальних робіт-2017 та затвердили план реалізації наступних етапів відбудови. Головну увагу приділили архітектурно-інженерній частині проекту. Зокрема, конструктивним та захисним заходам. Насамперед, створенню системи громовідведення.

Прикарпатським університетом вже замовлено проектно-кошторисну документацію цієї системи. Встановлення обладнання планується на травень-червень  2018 року. Також цього року в обсерваторії продовжувалися роботи зі зміцнення конструкцій всередині будівлі та завершено підготовку приміщень для гірської рятувальної служби.

Варто нагадати, що 16 вересня поточного року відбулося офіційне відкриття першої черги відбудови обсерваторії, а саме – Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області. Тож, від цієї дати об’єкт на висоті 2028 м почав працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень.

Це означає, що не тільки туристичний рух в районі Чорногірського хребта, а й сама будівля і її територія, відтепер знаходяться під цілодобовою круглорічною опікою професійних рятувальників.

Крім того, розпочато процес створення українсько-польської гірської рятувальної служби та школи гірського рятівництва, які у майбутньому будуть розширені для учасників рятувальних операцій з інших країн Карпатського регіону.

У нараді також взяли участь астрономи та метеорологи Варшавського університету, які ознайомили учасників наради з технічними параметрами майбутнього наукового обладнання, яке буде згодом встановлено на обсерваторії.

Наступний  рік є ювілейним для обсерваторії, оскільки 29 липня 1938 року відбулося її перше відкриття. У зв’язку з цим учасники зустрічі у Варшаві обговорили майбутні заходи щодо відзначення 80-річчя створення обсерваторії. На традиційну лютневу нараду в Україні дано доручення затвердити й оголосити план заходів в контексті відзначення цієї події.

Нагадаємо, що днями, 29 листопада, Вчена рада Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з нагоди майбутнього ювілею прийняла рішення оголосити 2018 рік – Роком обсерваторії на горі Піп Іван.

Під час зустрічі було також презентовано та схвалено проект інтернет-сторінки обсерваторії, яка охоплює всі основні напрямки її майбутньої роботи, зокрема, Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», а також містить новини, історію та багато корисної інформації для туристів від рятувальників та науковців.