вівторок , 23.04.2024

На Прикарпатті районні депутати хочуть закону про імпічмент Президента

Надвірнянська районна рада просить Верховну Раду якнайшвидше розглянути та прийняти закон «Про антикорупційні суди» та закон, що визначатиме порядок здійснення повноважень Президента України та їх дострокового припинення, у тому числі, в порядку імпічменту.

Відповідне звернення до Президента та Голови ВРУ, ініційоване депутатами фракції “ВОЛЯ” партії “РУХ НОВИХ СИЛ Михайла Саакашвілі”, підтримали депутати районної ради, пише “Фіртка”.

Депутати відзначили, що протягом багатьох років Україна посідає останні місця в рейтингу «Індексу сприйняття корупції», а минулого року опинилася на 131-ому місці серед 176 країн світу.

Депутати переконані, що викорінити корупцію та пов’язані з нею соціально-економічні явища із життя громадян та держави можливо лише шляхом проведення справжньої антикорупційної реформи, а не її імітації.

“Розпочаті, новоствореними органами досудового розслідування, гучні кримінальні провадження проти корупціонерів закриваються підконтрольними владній верхівці судами, а винні особи залишаються непокараними”, – заявив депутат від партії “РУХ НОВИХ СИЛ” Андрій Гунда.

Тому, депутати вимагають створення антикорупційних судів, завданням яких є здійснення правосуддя над корупціонерами незалежно від їх посад, і в яких не буде «старих» суддів, що вже заплямували свою репутацію.

Як зазначається у зверненні, не дивлячись на те, що Конституція України була прийнята ще в 1996 році, жоден Президент України не вніс на розгляд Верховної Ради України закон, який би на виконання Основного Закону держави регламентував порядок здійснення Президентом України своїх конституційних повноважень.

“При цьому щороку ми стаємо свідками прийняття Президентом України неконституційних указів та підписання ним законів, що штучно розширюють його повноваження всупереч Конституції. Обіцянка, дана всіма Президентами України, щодо прийняття закону про імпічмент залишається невиконаним передвиборчим гаслом. Існує потреба у прийнятті закону, що визначає порядок здійснення повноважень Президента та їх дострокового припинення, у тому числі, в порядку імпічменту”, – йдеться у зверненні.

Саме тому, з метою подолання корупції та забезпечення неухильного дотримання Конституції України Президентом, депутати Надвірнянської районної ради просять вжити заходів щодо якнайшвидшого розгляду та прийняття Верховною Радою України Закону України «Про антикорупційні суди» та закону, що визначатиме порядок здійснення повноважень Президента України та їх дострокового припинення, у тому числі, в порядку імпічменту.